Ponosno obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Općinsko vijeće Banovići danas je  polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje šehida i poginulih boraca sa područja opštine Banovići, počelo obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

ZAVNOBIH-om su potvrđene historijske granice koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne kada je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj državnoj zajednici, kazao je predsjedvajući Općinskog vijeća Nermin Delagić podsjećajući na značaj ovog datuma.

– Najvažniji zaključak zasjedanja ZAVNOBIH-a je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina odlukom na ovom zasjedanju definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Tog dana Bosna i Hercegovina je potvrđena kao država, kako u teritorijalnom tako i u društveno političkom smislu i od tada se ni u jednom momentu, ma koliko god to neki osporavali, ne može osporiti njen hiljadugodišnji kontinuitet, istakao je Delagić i uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine.

Čestitku  povodom 76. godišnjice postojanja Bosne i Hercegovine uputio je općinski načelnik Midhat Husić naglasivši da je ovo još jedna prilika da se sjetimo, odamo počast i poštovanje svim šehidima i poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima i svim pripadnicima oslobodilačkih snaga koji su branili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Današnju svečanost uljepšali su učenici Mješovite srednje škole „Banovići“ stihovima protkanim državom Bosnom i Hercegovinom.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3165-800×533.jpg” image_id=”6283″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3160-800×533.jpg” image_id=”6282″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3210-800×533.jpg” image_id=”6284″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3221-800×533.jpg” image_id=”6285″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3224-800×533.jpg” image_id=”6286″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *