Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari (foto i video)

Više od dvije stotine učenika završnih razreda banovićkih osnovnih škola posjetilo je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Posjeta je organizirana na inicijativu direktora škola, a uz svesrdnu podršku općine Banovići. Ovom prilikom učenici  su zajedno sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Lapčevićem i direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem položili cvijeće na mezarju u Potočarima, proučili fatihu i odali poštu svim žrtvama srebreničkog genocida. Nakon toga obišli su mezarje, poslušali historijski čas i pogledali izložbe postavljene u bivšoj fabrici akumulatora.

Prema riječima načelnika Gutića, ovakve posjete su od izuzetnog značaja u kontekstu njegovanja kulture sjećanja i pamćenja – pogotovo kulture sjećanja i pamćenja o onome što se desilo u Srebrenici, ali i na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine u ratnom periodu 92-95. godina.

Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica -Potočari bila je dobra lekcija za učenike (banovićke osnovce) i opomena svima nama da se žrtve ne zaborave – da se ne zaboravi šta nam se desilo, pod kojim okolnostima, kako nam se prošlost ne bi ponovila.