Postavljeni kontejneri za primarnu selekciju otpada ispred osnovnih škola Banovići i Grivice te MSŠ Banovići (foto i video)

Ispred osnovnih škola Banovići i Grivice te Mješovite srednje škole Banovići postavljeni su kontejneri za primarnu selekciju otpada. Postavljeno je ukupno šest kontejnera (po dva ispred svake škole, uz njihovu suglasnost) i to za odlaganje plastike i stakla. Radi se o projektu „Otpad po boji razdvoji i nagradu osvoji“ Udruženja žena „Sretna žena“ Banovići, koji su podržale Fondacija tuzlanske zajednice i Europska unija. Partneri su općina Banovići i Javno preduzeće „Komunalno“. Navedenim projektom obuhvaćena je i edukacija učenika u svih pet banovićkih osnovnih škola i MSŠ Banovići, s ciljem razvijanja njihove ekološke svijesti o pravilnom odlaganju otpada.

Govoreći o značaju projekta Udruženja žena „Sretna žena“ Banovići, općinski načelnik dr. Bego Gutić istakao je da je ovo još jedan od primjera dobre suradnje Općine i nevladinog sektora i da će nevladina udruženja, posebno njihovi projekti koji se odnose na zaštitu okoliša, uvijek imati podršku Općine. „Na ovaj način pokazujemo da smo spremni na ono što nas čeka nakon stavljanja u funkciju regionalne deponije čiji smo suosnivači, a to je prikupljanje otpada, pravilan način njegovog odlaganja i selektiranja“ – kazao je načelnik Gutić. (RAZLOG ZA OPOZIV NAČELNIKA?)