Potpisan kolektivni ugovor

Predstavnici poslodavaca općinskih organa državne službe i državnih službenika, namještenika i radnika javnih ustanova sa područja opštine Banovići potpisali su danas kolektivni ugovor, kojim su detaljnije definisana njihova prava i obaveze iz radnog odnosa.

Kolektivni ugovor u ime organa uprave Općine Banovići potpisao je općinski načelnik Midhat Husić, zajedno sa predstavnikom Stručne službe Općinskog vijeća Nerminom Delagiće, predstavnicom Općinskog pravobranilaštva Fikretom Kerić-Tagić, te predstavnikom Sindikalne organizacije Općine Banovići Mevludinom Husićem.

-„Ono što je najvažnije jeste da smo pregovore okončali na obostrano zadovoljstvo, u konstruktivnoj saradnji i dijalogu. Ugovor je provodiv a prava i obaveze koje detaljnije definiše su onakva kakva zaslužuju državni službenici, namještenici i uposlenici javnih ustanova, čiji je osnivač lokalna zajednica“,- istakao je načelnik Husić.

Potpisnici današnjeg ugovora naglasili su da nikome nisu nametnute dodatne obaveze, već da će radnici dobiti ono što im pripada po zakonu o radu i plaćama u državnoj službi, istaknuvši da je bitno imati propis koji štiti radnike.

Kolektivni ugovor je usklađen sa važećim Zakonom o radu, Zakonom o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu i Općim kolektivnim ugovorom za Federaciju Bosne i Hercegovine i trenutno predstavlja najbolje moguće rješenje, a potpisan je na period od tri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *