Potpisan Protokol o prevenciji i postupanju u slučaju prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u općini Banovići

U zgradi Općine Banovići potpisan je Protokol o prevenciji i postupanju u slučaju prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u općini Banovići.

Protokol su pored načelnika Općine Banovići dr. Bege Gutića potpisali predstavnici Policijske uprave Banovići, JU „Centar za socijalni rad” Banovići, predstavnici Aktiva direktora osnovnih škola, JU „MSŠ Banovići“, JZU „Dom zdravlja“ Banovići i Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Tuzla.

Polazeći od činjenice da je prevencija prosjačenja i svih drugih oblika eksploatacije djece od opšteg društvenog interesa i najbolji način zaštite djeteta od svakog oblika nasilja i eksploatacije, lokalna zajednica je pristupila aktivnostima na uređenju protokola. Protokol se zasniva na osnovnim principima Konvencije o pravima djeteta kao što su pravo djeteta na život, opstanak, razvoj, najbolji interes djeteta, nediskriminacija, pravo djeteta na učešće-participaciju djeteta.

Jačanje međusobne saradnje profesionalaca

Ovim Protokolom unaprijedit će se i ojačati međusobna saradnja svih aktera, odnosno profesionalaca (zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita, policija, pravosuđe, organizacije civilnog društva i dr.), koji djeluju u lokalnoj zajednici, te osigurati zaštita djece od svakog oblika nasilja, zlostavljanja, eksploatacije i zanemarivanja.

Da bi se prava djeteta na zaštitu od izrabljivanja, zlostavljanja i zanemarivanja ostvarila, neophodno je definisati jasne korake na lokalnom nivou sa namjerom izgradnje lokalnog sistema prevencije i zaštite, čime bi se omogućio daljni siguran razvoj djeteta, što je bio i osnovni cilj potpisivanja Protokola.

Općina Banovići zajedno sa ostalim potpisnicima Protokola pokazala je svoju opredjeljenost i posvećenost stvaranju okruženja u kojem će svako dijete na teritoriji Banovića biti zaštićeno od svakog oblika nasilja, uključujući i prosjačenje, navedeno je prilikom potpisivanja.

Općina Banovići jedna je od 30 lokalnih zajednica koje su pristupile izradi i potpisivanju Protokola. Protokolom su definisana određena prava i obaveze kako u datom trenutku da reaguje institucija, odnosno profesionalac, kada pronađu dijete u prosjačenju. Protokol bi trebalo vrlo brzo da doprinese smanjenju broja djece u prosjačenju i da osigura alate za sankcionisanje.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Potpisivanje-Protokola-o-prevenciji-prosjacenja-djece-8.jpg” image_id=”10617″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Potpisivanje-Protokola-o-prevenciji-prosjacenja-djece-7.jpg” image_id=”10616″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Potpisivanje-Protokola-o-prevenciji-prosjacenja-djece-6.jpg” image_id=”10615″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Potpisivanje-Protokola-o-prevenciji-prosjacenja-djece-5.jpg” image_id=”10614″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Potpisivanje-Protokola-o-prevenciji-prosjacenja-djece-4.jpg” image_id=”10613″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Potpisivanje-Protokola-o-prevenciji-prosjacenja-djece-3.jpg” image_id=”10612″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Potpisivanje-Protokola-o-prevenciji-prosjacenja-djece-2.jpg” image_id=”10611″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Potpisivanje-Protokola-o-prevenciji-prosjacenja-djece-1.jpg” image_id=”10610″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *