Potpisan Sporazum o saradnji u projektu stambenog zbrinjavanja za raseljene osobe i povratnike

Dana 8. februara 2021. godine, u zgradi Vlade FBIH u Sarajevu, općinski načelnik dr. Bego Gutić je u ime Općine Banovići potpisao Sporazum o saradnji na provođenju Pod-projekta BiH5 (2017) – Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP). Sporazum je u ime  Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH potpisao zamjenik ministra Dževad Mahmutović i ministar Edin Raimić u ime Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Općina Banovići je jedna od 23 općine u Federaciji BiH koje su dio ovog projekta, a putem kojeg će se osigurati stambeno zbrinjavanje, odnosno izgradnja, sanacije ili rekonstrukcije jednog individualnog stambenog objekta po sistemu „ključ u ruke“ u mjestu Željova na području općine Banovići.

Načelnik Općine Banovići dr. Bego Gutić je kao jedan od potpisnika Sporazuma izrazio zahvalnost za suradnju Vladi Federacije BiH i ministru Ramiću, te dodao da će Općina biti podrška za izgradnju stambenih jedinica.

Implementator ovog projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa Vladom FBIH. Ovu pozitivnu priču finansiraju Sjedinje Američke Države sa 47 miliona KM, Njemačka, Švicarska, Italija, Danska, Turska, Norveška kao i nekoliko drugih zemalja, a podržan je i od strane Razvojne banke Vijeća Europe, OSCE i mnogih drugih. Regionalni stambeni program (RSP) je zajednička inicijativa 4 zemlje regije (BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora).

Drugi projekti stambenog zbrinjavanja

Pored ovog projekta, Općina Banovići u saradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, aktivno radi na pripremama za implementaciju projekta CEB II. Projekat ima za cilj zatvaranje kolektivnih centara i obezbijeđenje alterantivnog smještaja kroz izgradnju stambenih zgrada. Stambena zgrada sa ukupno 15 stambenih jedinica za 45 osoba izgradit će se na lokalitetu Oskova-Brioni gdje će biti adekvatno smještene porodice iz kolektivnih naselja Ježevac i Mrdići.

Kroz implemetnaciju ovog  projekta osigurat će se trajna i održiva rješenja u pogledu stambenog zbrinjavanja i socijalne zaštite za sve kategorije osoba koje žive u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju na području općine Banovići.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *