Potpisan ugovor o zajmu za izgradnju deponije „Eko-Sep“

Načelnik Općine Banovići, Midhat Husić zajedno sa gradonačelnikom Grada Živinice, Samirom Kamenjakovićem i načelnikom Općine Kladanj,  Jusufom Čavkunovićem, potpisao je ugovor o zajmu vrijednom 5 miliona eura. Ugovor je potpisan sa direktoricom ureda EBRD-a za BiH, Mauelom Naessl.

Radi se o izgradnji regionalne deponije „Eko-Sep“ Grada Živinice, Općine Banovići i Kladanj.

Za izgradnju deponije potrebno je 7,5 miliona, a potpisivanjem ovog ugovora biti će obezbijeđena sredstva u iznosu od 5 miliona eura. Evropska banka osigurat će preostala 2,5 miliona od svojih partnera čime će biti omogućena realizacija cijelog projekta.

Načelnik Općine Banovići Midhat Husić ističe da ove tri lokalne zajednice imaju istu priču, a to je rješavanje problema smeća na području ovih općina. Ovaj projekat je od ogromnog značaja ne samo za Banoviće, Živinice i Kladanj, nego za cijeli Tuzlanski kanton, a i za Federaciju BiH, navodi Husić.

Potpisivanjem ugovora sa Evropskom banokom stekli su se preduslovi za izgradnju deponije u roku od 13 mjeseci.

Izgradnjom deponije dugotrajno će se riješiti problem zbrinjavanja čvrstog otpada na području ova tri grada i otvoriti  mogućnost za naknadnu obradu otpada gdje bi se mogla vršiti reciklaža.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/Potpisivanje-ugovora-o-zajmu.jpg” image_id=”6413″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/Potpisivanje.jpg” image_id=”6414″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/Potpisan-ugovor-o-zajmu.jpg” image_id=”6412″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *