Potpisani ugovori za poboljšanje stambenih uslova povratnika u Treštenicu i Seonu

Sedam povratnika sa područja banovićkih mjesnih zajednica Treštenica i Seona potpisali su ugovore sa Općinom Banovići kao učesnicom u projektu izgradnje, sanacije ili dogradnje stambenih objekata, te Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica kao implementatorom projekta i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine kao vodećom institucijom u projektu.

– Potpisivanjem ovih ugovora  stvorit će se bolji uslovi za život povratnika u svakom pogledu a posebno sa aspekta smještaja i uslova stanovanja na ovim područjima. Samim tim, postižemo jedan bolji nivo u provedbi procesa integracije stanovništva na području opštine Banovići, – kazao je Adem Mostralić, pomoćnik općinskog načelnika koji proces integracije na području Banovića prati od samog perioda njegovog nastanka.

Ugovori su potpisani u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja (DPSZ) koji se implementira kroz Regionalni stambeni  programu BiH i ima za cilj stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica koja su bez domova ostala u periodu od 1992. do 1995. godine.  Danas je zvanično nastupio period njegove implementacije u Banovićima i počela izgradnja četiri tipske kuće, te sanacija i dogradnja već postojeća tri stambena objekta.

Općina će obezbijediti dozvole za izgradnju

Novopotpisanim ugovorom definisana je saradnja između sve četiri strane. Između ostalog, implementator se obavezao da će izvršiti izgradnju, sanaciju ili dogradnju stambenog objekta i izvesti vodovodne, kanalizacione i elektro instalacije, dok je korisnik obavezan izvršiti priključke, a Općina će obezbijediti sve potrebne dozvole za izgradnju, ukoliko to bude potrebno.

Ovo je četvrti potprojekat DPSZ (BiH4) koji se realizuje u okviru Regionalnog stambenog programa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i podrazumijeva obnovu i izgradnju ukupno 480 porodičnih kuća za raseljene osobe i povratnike u BiH.  Korisnici koji su ostvarili pravo na izgradnju, sanaciju ili dogradnju sa područja  Banovića su: Sala (Hamdo) Mešić, Meho (Ahmet) Mehinović, Mustafa (Jakub) Huskić, Rajko (Marko) Mihajlović, Miralem (Salem) Handžić, Damir (Ibrahim) Kundak i Mustafa (Ibrahim) Dedić.

Svi korisnici su se zahvalili investitoru i lokalnoj zajednici na nesebičnoj pomoći koju im pružaju i omogućavaju povratak na njihova ognjišta. Kazali su da je za njih ovo velika podrška i da će im mnogo značiti što ostatak života imaju mogućnost provesti u boljim stambenim uslovima, što će imu konačnici poboljšati cjelokupan kvalitet života.

[fusion_gallery image_ids=”4408,4409,4410,4415,4411,4412,4413,4414,4416″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *