Potpisani ugovori za projekte vodosnabdijevanja u mjesnim zajednicama Pribitkovići, Podgorje i Stražbenica te ugovor za preventivno održavanje makademskih cesta na području općine Banovići

Nakon dva neuspjela tendera, konačno su potpisani ugovori za projekte unapređenja kvalitete vodosnabdijevanja u tri banovićke mjesne zajednice. Ugovori se odnose na dogradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže – sa izgradnjom rezervoara u MZ Pribitkovići i rekonstrukciju vodovoda „Kunina“ – sa kojeg se vodom snabdijevaju mjesne zajednice Podgorje i Stražbenica. Ukupna vrijednost ova dva projekta je 312 hiljada konvertibilnih maraka, a implementirat će ih firma „DŽEVKOMERC INŽINJERING“ d.o.o. Zavidovići. Vrijeme implementacije je 120 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

U Pribitkovićima je planirano da se izgraditi novi rezervoar i izvrši rekonstrukcija kompletne primarne mreže, čime će se riješiti pitanje vodosnabdijevanja oko 1.000 stanovnika ove mjesne zajednice. Vrijednost radova je 148 hiljada maraka. Na vodovodu „Kunina“ uradit će se rekonstrukcija zastarjelih vodozahvata (brana), na kojima je dolazilo do zamućenja vode (nakon obilnih padavina) pa ovaj vodovod često nije bio u funkciji. Na ovaj način riješit će se problem zamućivanja vode, a samim tim popravit će se i njen kvalitet i količina. Ovaj projekat koštat će 164 hiljade KM.

Osim ugovora za navedene projekate, općinski načelnik dr. Bego Gutić potpisao je i ugovor za projekat „Preventivno održavanje makadamskih puteva“, vrijednosti 37.500 KM. Nadležne općinske službe će u narednom periodu izradit Program preventivnog održavanja makadamskih puteva, a čim se steknu povoljni vremenski uvjeti krenut će sa radovima. Posao je dobila firma „SM TRANSKOP“ d.o.o. Banovići.