Potpisani ugovori za realizaciju tri značajna infrastrukturna projekta u Banovićima ukupne vrijednosti blizu dva miliona KM

Općinski načelnik dr. Bego Gutić danas je potpisao tri dokumenta kojim su usaglašeni načini i uslovi za implementaciju značajnih infrastrukturnih projekata u Banovićima. Riječ je o projektu zatvaranja kolektivnog centra, izgradnji putne infrastrukture i izgradnji objekta za potrebe Medžlisa islamske zajednice u Banovićima.

Ovim povodom u službenoj posjeti Općini Banovići boravili su: federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i načelnik Općine Lukavac Edin Delić, te upriličen sastanak sa muftijom tuzlanskim Vahidom ef. Fazlovićem i predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice u Banovićima.

Ukupna vrijednost projekata iznosi blizu dva miliona konvertibilnih maraka

U svrhu realizacije projekata Regionalni stambeni program i Projekt CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja “Sporazum o saradnji potpisali su: federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i načelnik Banovića dr. Bego Gutić. Radi se o nastavku izgradnje još dvije stambene zgrade sa po 15 stambenih jedinica te projektu rekonstrukcije individualnih stambenih jedinica koje koriste povratnici, a koji su u vlasništvu Općine Banovići. Ministar Ramić je pojasnio da je već završena procedura i izabran izvođač radova za 15 stanova, a izabran je i izvođač radova za sanaciju 30 stanova, tzv. holandskih kuća. Time će, kako je istakao, biti realizirana sanacija 60 stanova kroz potprogram koji provodi Vlada Federacije BiH. Kako je naveo ministar Ramić, kada se završe sve tenderske procedure, ukupna vrijednost svih danas usaglašenih projekata će bit negdje oko dva miliona konvertiiblnih maraka.

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Esad Džidić kazao je da se Vlada TK, odnosno resorno ministarstvo Sporazumom obavezali da sufinansiraju komunalne usluge preko programa podrške materijalnog zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba.

Drugi danas potpisani sporazum odnosi se na realizaciju projekta značajnog za rubne dijelove Banovića i Lukavca, na način da će povratnička naselja biti povezana putnom komunikacijom. Potpisali su ga predstavnici Općina Banovići i Lukavac, te predstavnici Federalnog ministarstva. Projektom će se podstaći povratak na prostoru dvije lokalne zajednice, a planirano je da se realizuje u dvije faze. Prva faza će se realizovati ove godine u iznosu od 300.000 KM, naveo je načelnik Banovića dr. Bego Gutić.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić istakao je važnost boljeg infrastrukturnog povezivanja dvije susjedne općine, a u konkretnom slučaju riječ je, kako je kazao, o putu koji ima veći potencijal od povezivanja dvije povratničke zajednice.

Treći danas potpisani dokument potpisali su predstavnici Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, Medžlisa islamske zajednice Banovići i Općine Banovići, a riječ je o Sporazumu o udruživanju sredstava za realizaciju projekta Islamskog centra Banovići, odnosno izgradnji administrativno poslovne zgrade Medžlisa sa obdaništem.

Sredstva u iznosu od 120.000 KM obezbijedit će Federalno ministarstvo i Općina Banovići.