Predstavljena dva književna djela

Peti međunarodni književni susreti Lejla Avdić Banovići 2021. godine nastavljeni su promocijom književnosti u organizaciji Javne ustanove „Javna biblioteka“ Banovići, a pod pokroviteljstvom Općine Banovići.

Knjige; Usmena poezija Bošnjaka autora prof. dr. Seada Šemsovića i Bošnjačka poezija 20. i 21. stoljeća autora doc. dr. Nehrudina Rebihića, predstavljene su ljubiteljima pisane riječi u Banovićima. Ovo su prve dvije knjige, od ukupno šest, koliko je planirano edicijom interpretacije Bošnjačke književnosti.

-Ove knjige su potreba čitateljstva jer su nastale iz direktnog kontakta istraživača sa književnim tektovima, one su interpretacija živih tekstova a takvih knjiga nikad ne može biti viška, pogotovo u nastavnom i akademskom prostoru koji je oskudan ovakvim knjigama, istaknuto je na promociji.

Posebno zadovoljstvo izraženo je jer je prva promocija ovih djela održana u Banovićima.

-Bošnjačka poezija 20. i 21. stoljeća je kritički osvrt na dvanaest najznačajnijih pjesnika u posljednjih 120 godina, kazali su promotori govoreći o večeras predstavljenim djelima. Kao najznačajnija činjenica o knjizi istaknuto je da je to što je prvi put nakon rata urađena ovakva knjiga.

Promotori večeras predstavljenih djela bili su prof. dr. Mirsad Kunić, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i Hamza Ridžal, književni kritičar.

Peti međunarodni književni susreti Lejla Avdić Banovići 2021. godine počeli su 5. februara a završna manifestacija će se održati 20. marta 2021. godine. Gosti završne manifestacije biti će Hadžem Hajdarević i Šimo Ešić.

U narednim danima u okviru 5. međunarodnih književnih susreta “Lejla Avdić” održat će se promocija knjige “Sarajevski sahan od Beča do Istambula” autora prof dr. Enesa Kujundžića i književna tribina pod nazivom „Tradicijska kultura – kulturni turizam“, 15. marta 2021. godine.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Promocija-knjiga.jpg” image_id=”10813″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Promocija-dvije-knjige.jpg” image_id=”10812″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Promocija-dvije-knjige-u-okviru-5.-medjunarodnih-knjizevnih-susreta.jpg” image_id=”10811″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *