Press konferencija u povodu VII Međunarodnih književnih susreta „Lejla Avdić“ (foto i video)

U povodu održavanja VII Međunarodnih književnih susreta „Lejla Avdić“ u zgradi općine Banovići održana je press konferencija na kojoj su se javnosti obratili općinski načelnik dr. Bego Gutić i direktor JU „Javna biblioteka“ Banovići Edis Hodžić. Ovom prilikom iznijeli su najbitnije pojedninosti vezane za ovogodišnje književne susrete, koje organizuje Biblioteka a pod pokroviteljstvom Općine.

Direktor Javne biblioteke Edis Hodžić kazao je da je u okviku VII Međunarodnih književnih susreta „Lejla Avdić“ priređen raznovrstan program. Krajem januara raspisan je međunarodni literarni konkurs na koji je pristiglo oko 200 učeničkih radova iz BiH i zemalja okruženja. Priređen je Dječiji „online“ festival, te organizovana posjeta književnika banovićkim osnovnim školama i njihovo druženje sa osnovcima. U okviru istih bit će i promovisana zbirka „Na pola puta do sjećanja“  14 domaćih autora čiji je izdavač „Javna biblioteka“, te organizovat će se izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“.

Prema riječima Hodžića, završna manifestacija (književno veče – dodijela nagrada) održat će se u utorak, 21. marta u pozorišnoj sali Radničkog doma sa početkom u 17 sati, a gosti su akademik dr. Enes Karić i književnik Hadžem Hajdarević. Tada će se dodijeliti nagrade za najbolji  literarni rad i dječiji video (recital) u okviru Dječijeg  „online“ festivala.

Načelnik Gutić istakao je da su književni susreti „Lejla Avdić“ najvažnijih kulturnih događaja koji se priređuju na prostoru naše Općine i da Banovići trebaju biti ponosni na ovu manifestaciju. Osim što se organizuju u znak sjećanja na lik i djelo rano preminule banovićke pjesnikinje Lejle Avdić oni su internacionalnog karaktera – afirmišu mlade književnike, umjetnike, djecu da budu aktivni kreatori kulturnih sadržaja i učestvuju u kulturnim aktivnostima. Uz to, svake godine na njima učešće uzmu i eminentna bosanskohercegovačka i internacionalna književna imena.