Prezentiran prednacrt urbanističkog plana za urbano područje grada Banovići

U zgradi Općine Banovići jučer su predstavnici firme Urbis d.o.o. Banja Luka održali prezentaciju prednacrta urbanističkog plana urbanog područja grada Banovići za period 2021-2038. godina. Prezentacija je održana u okviru redovne sjednice Savjeta plana, čiji su članovi upoznati o sadržaju pripremljenog dokumenta sa prijedlozima budućeg razvoja unutar prostornog obuhvata u svim segmentima razvoja.

Dokument je urađen studiozno, na osnovu provedenih analiza prostorno-planske dokumentacije, vodeći se metodama savremenog planiranja prostora.

Nakon prezentacije uslijedila je diskusija vezana za daljnje prostorno planiranje. Ovom prilikom date su preporuke i savjeti za rad na budućim prostornim planovima i podlogama za njihovu izradu.

Prezentaciji je prisustvo i općinski načelnik dr. Bego Gutić, kao nosioc izrade dokumenta zajedno sa nadležnom općinskom službom. Ovom prilikom izazio je pozitivan stav zbog pripreme ovog krovnog dokumenta iz oblasti prostorno-planske dokumentacije i naglasio da će se ovim dokumentom sigurno na kvalitetniji način definisati pravci razvoja urbanog područja Banovića.

Konačna verzija dokumenta do početka maja

Usvajanjem prijedloga urbanističkog plana za urbano područje grada Banovići jasno će se definisati namjena svake građevinske parcele, kompletan budući razvoj urbanog područja, kako u pogledu buduće gradnje stambenih, kolektivnih i poslovnih objekata, unapređenja zelenila, sportskih i rekreativnih zona, tako i kompletne infrastrukture.

Općinsko vijeće Banovići Odluku o pristupanju izradi ovog dokumenta donijelo je krajem 2019. godine. Do sada je izrađena prostorna osnova na koju je Savjet plana dao pozitivno mišljenje i time su stečeni uslovi za izradu prednacrta.

Nakon prezentacije prednacrta, svi prijedlozi, sugestije i zaključci koji su usmeno upućeni nosiocu izrade, bit će razmotreni i po mogućnosti uvršteni u konačnu verziju prednacrta, koja će biti ponuđena Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje. Nakon toga uslijedit će priprema dokumenta u formi nacrta i organizacija javne rasprave, na kojoj će zainteresovani građani Banovića moći iznijeti svoje prijedloge i sugestije. Konačna verzija ovog dokumenta, bit će ponuđena Općinskom vijeću na usvajanje najdalje do početka maja ove godine.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Savjet-plana2.jpg” image_id=”9999″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Urbanisticki-pla-2021-2038.jpg” image_id=”10006″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Savjet-plana.jpg” image_id=”9998″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *