Prijem za poduzetnike podržane u okviru IMPAKT inkubatora poslovnih ideja (foto i video)

S ciljem upoznavanja i umrežavanja poduzetnika podržanih kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja,  u zgradi općine Banovići upriličen je sastanak na kome su prezentirane njihove poduzetničke priče, ali i razgovarano o predstojećem sajmu privrede na kojem će učešće uzeti neki od navedenih poduzetnika. Sajam privrede u Banovićima se organizuje po prvi put i to 8. septembra u sportskoj dvorani, a okupit će između 30 i 35 izlagača.

Kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja je na području općine Banovići, u protekle četiri godine, podržano više od 15 novih biznisa u okviru kojih su otvorena 64 radna mjesta. Svi biznisi su trenutno aktuelni i isključivo je riječ o proizvodnim i proizvodno-uslužnim djelatnostima. Samo u ovoj godini podršku su dobila 3 biznisa za mlade, a do kraja godine finansijsku i mentorsku podršku dobit će još 5 novih.

Osim suradnje sa Investicijskom fondacijom IMPAKT, općina Banovići uključena je i u projekte „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ)“ i „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“ – u partnerstvu sa Europskom unijom i Američkom agencijom za razvoj (USAID). I kroz ove projekte osigurana je finansijska i mentorska podrška osobama koje pokreću sopstveni biznis. Rezultat navedenih aktivnosti je, između ostalog, povećanje broja zaposlenih u Općini za više od 900 u protekle dvije godine – podaci su Federalnog zavoda za statistiku.