Prijem za predstavnike JP „Šume Tuzlanskog kantona“

Na sastanku općinskog načelnika dr. Bege Gutića koji je održan u prostorijama Općine Banovići sa predstavnicima JP „Šume Tuzlanskog kantona“ otvoreno je nekoliko zajedničkih pitanja i razmotrene mogućnosti za njihovo rješavanje.

Jedno od pitanja je sagledavanje mogućnosti usaglašavanja sporazuma za izmirenje obaveza ovog preduzeća prema Općini. Neusaglašavanje sporazuma o izmirenju obaveza prema lokalnim zajednicama za protekli period, može predstavljati problem u procesu dobijanja certifikata koji je neophodan za nastavak normalnog funkcionisanja JP „Šume Tuzlanskog kantona“. Ovom prilikom načelnik Gutić je naveo da Općina Banovići neć biti smetnja u proces dobijanja certifikata, te da će Općinsko pravobranilaštvo dati svoje mišljenje o prijedlogu sporazum, što će bit osnov za usaglašavanje sporazuma.

Na sastanku je otovreno pitanje o eksploataciji šume u zonama izvorišta pitke vode Studešnica i Krabašnjica, pitanje izgradnje mostova na rijeci Oskova i druga tekuća pitanja.

Iz „šuma TK“ su naveli da neće dozvoliti narušavanje izvorišta i vodozaštitnih zone na području općine Banovići, kao i da će prije svake aktivnosti na području općine Banovići nastojati održati zajednički sastanaka sa predstavnicima Općine i upoznati ih sa planiranim aktivnostima, kako bi izbjegli svaki mogući vid eventualnog nesporazuma. Naglašeno i da će u narednom periodu Grad Živinice, Općina Banovići i JP „Šume TK“ nastojati sagledati mogućnosti sufinansiranja izgradnje mostova na zajedničkim teritorijama ovih lokalnih zajednica i područja kojim gazduju „Šume TK“.

Načelnik Gutić je istakao da je za Banoviće prioritet zdrava voda, zaštita okoliša i uzgoj šuma, kao i da je JP „Šume TK“ od posebnog značaja za Općinu Banovići, kako po broju ljudi koje upošljava sa područja ove lokalne zajednice, tako i po svim drugim parametrima. Očekujemo dobru saradnju i dobar poslovni ambijent, gdje će svako izvršavati svoje obaveze, dodao je načelnik Gutić.