Prijem za učenike generacije – najboljim učenicima uručene novčane nagrade Općine

U općini Banovići nastavljena je praksa organizovanja prijema za najbolje učenike. Općinski načelnik dr. Bego Gutić upriličio je prijem za 5 učenika generacije osnovnih i srednjih škola sa područja Općine za školsku 2022./2023. godinu. Riječ je o učenicima: Dženanu Bećiću (OŠ Banovići), Tariku Brkiću (OŠ Grivice), Mirhi Salihović (OŠ Banovići Selo), Elminu Jusufoviću (OŠ Treštenica) i Amili Kurtić (MSŠ Banovići). Njima su ovom prilikom uručene novčane nagrade.

Načelnik Gutić čestitao je učenicima na postignutim rezultatima tokom školovanja i kazao da im novčane nagrade Općine trebaju biti motiv da nastave učiti i raditi, jer se trud i radna kraju uvijek isplate. Informisao ih je da će u septembru biti raspisan konkurs za stipendiranje učenika i studenata i da oni, kao učenici generacije, ukoliko se prijave automatski postaju korisnici općinskih stipendija. Za ovu namjenu su budžetu osigurana sredstva u iznosu od oko 80.000,00 KM.

Iako je obrazovanje u nadležnosti Kantona, u budžetu općine Banovići se svake godine planira stavka za ovu oblast sa koje se izdvajaju određena finansijska sredstva za pomoć školama, stipendiranje učenika i studenata i podršku najboljim učenicima.