Prijevor – Obilježen dan bitke „Vozuća“

U organizaciji 212./222. Bosanske oslobodilačke brigade Gračanica, Lukavac i Doboj Istok, danas je nizom manifestacija na području Lukavca i Banovića, obilježen 11. septembar dan bitke  pod nazivom „Vozuća“. Obilježavanje je počelo okupljanjem saboraca u Lukavcu i nastavljeno prigodnim programom na lokaciji Prijevor, gdje je položeno svijeće na spomen-obilježja i odata počast stradalim u odbrani.

Na poziv rukovodstva 212./222. Bosanske oslobodilačke brigade, manifestaciji se odazvao općinski načelnik dr. Bego Gutić, te ovom prilikom istakao značaj oslobođenja Vozuće za teritoriju Banovća ali i dva kantona.

U prigodnom kulturnom dijelu programa učestvovali su učenici Osnovne škole „Grivice“ iz Banovića koji su prigodnim recitalima poslali poruku da se nigdje, nikad i nikome ne smije ponoviti 1992/1995.

Rukovodstva 212./222. Bosanske oslobodilačke brigade boravilo je protekli mjesec u Općini Banovići gdje ih je ugostio načelnik Gutić, a povod sastanka su bile pripreme za obilježavanje bitke na Vozući. Načelnik Gutić im je još tada dao podršku za očuvanje kulture sjećanja, ali i neophodnu finansijsku podršku za obilježavanje ovog datuma.