Priznanje „Kruna razvoja privrede“ načelniku općine Banovići Begi Gutiću (foto i video)

Drugu godinu zaredom načelniku općine Banovići dr. Begi Gutiću uručeno je priznanje “Kruna razvoja privrede“. Priznanje dodjeljuje najstarija i najveća bonitetna agencija u Bosni i Hercegovini „LRC Group“ d.o.o. Sarajevo općinama/gradovima na bazi njihovog privrednog razvoja, a kao kriteriji za dodjelu uzeti su: rast firmi, rast prihoda, rast uposlenih i rast izvoza. Pri tome se koriste podaci nadležnih institucija kako bi se uradio presjek privrede u općinama/gradovima.

Priznanje „Kruna razvoja privrede“ općini Banovići uručeno je nakon obrade i analize zavšnih finansijskih izvještaja koji su pokazali da je u Banovićima ostvaren značajan napredak u oblasti privrednog razvoja. Realizovani su razni projekti i subvencije koje stimulišu razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i podsticaji za poduzetnike da otvaraju obrte i pokreću vlastite biznise.

Prema riječima načelnika Gutića ovo priznanje je potvrda da je općina Banovići na dobrom putu kad je u pitanju razvoj poduzetništva i privrede, a potvrda toga je podatak LRC-a da su Banovići drugi na području Tuzlanskog kantona po privrednom razvoju. U posljednje tri godine bilježi se kontinuirani rast broja zaposlenih osoba (u 2022. godini on je povećan za više od 900), te u prosjeku se godišnje pokrene skoro 40 novih biznisa. Zadnji podaci govore da je na području Općine veći broj zaposlenih u drugim djelatnostima nego u RMU Banovići.