PROJEKTI VRIJEDNIH RUKU – Organizovani sastanci u mjesnim zajednicama

Poljoprivredna proizvodnja postaje sve interesantnija za građane na području općine Banovići, govore podaci nadležne općinske službe o zainteresovanosti za učešće u “Projektima vrijednih ruku” u koje su objedinjeni svi projekti iz oblasti poljoprivrede, a koji će se sufinansirati iz općinskog budžeta. Za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji Budžetom za 2021. godinu planirano je 200.000 KM.

Sredstva su predviđena za povećanje izdvajanja za podsticaj poljoprivrednih kultura koje su pogodne za ovo područje, a za koje nisu izdvajana finansijska sredstva do sada, osim u okviru programa proljetne sjetve. Nastavit će se izdvajanja za poticaj proizvodnji mlijeka, kako je to bilo u proteklim godinama.

Jedan od projekata za kojim postoji najveće interesovanje je organizovana proizvodnja krastavaca kornišona, a kako bi se obezbijedio što bolji pristup projektu, te građani upoznali sa mogućnostima i prilikama koje pruža ovaj projekat, nadležna općinska služba će organizovati informativne sastanke u svim mjesnim zajednicama. Pored organizovne proizodnje krastavaca kornišona, na satancima će se govoriti i o mogućnostima za bavljenje drugim poljoprivrednim kulturama.

Od utorka sastanci u mjesnim zajednicama

Prvi sastanak će se održati u utorak, 2. marta u mjesnoj zajednici Omazići (poligon kod Osnovne škole), sa početkom u 11:00 sati. Sastanku će prisustvovati predstavnici nadležne općinske službe i firme okupljivača “Kornišon Bosnia” d.o.o. Kalesija. Na sastanak se pozivaju svi mještani iz mjesnih zajednica Omazići i Bučik, kako bi otklonili eventualne dileme oko učešća u projektu i saznali sve informacije direktno od otkupljivača i uspješnih proizvođača.

Za sve zainteresovane mještane mjesne zajednice Oskova sastanak će biti održan 2. marta u 12:00 sati (kod Osnovne škole), a za stanovnike iz mjesne zajednice Brezovača sastanak će se održati 2. marta u 13:00 sati (sportski poligon).

O terminima sastanaka za srijedu, nadležna služba če obavijestiti javnost putem plakata u mjesnim zajednicama i službene web stranice Općine Banovići.

Prijave u toku

Svi poljoprivrednici koji su zainteresovani za organizovanu proizvodnju krastavaca kornišona, prijave mogu izvršiti u nadležnoj općinskoj službi u zgradi Općine ili putem telefona: 035 743 446, svakim radnim danom u vremenu od 7 do 15 h. Prijave i potpisivanje ugovora sa otkupljivačima, moći će se izvršiti i direktno na informativnim sastancima u mjesnim zajednicama.

Poljoprivrednici ostavrili dobre rezultate

Većina poljoprivrednika sa područja Banovića ostvarila je dobru proizvodnju i prihod na otvorenom i zatvorenom prostoru, a najznačajniji prihod ostvaren na otvorenoj proizvodnji krastavaca kornišona na jednom dulumu iznosi čak 9.000 KM ili na 320 metara zatvorene površine iznosi čak do 5.000 KM.

Agan Sejdinović je jedan od poljoprivrednika koji može poslužiti kao pozitivan primjer i motiv za uključivanje novih poljoprivrednika u organizovanu proizvodnju krastavaca kornišona. Sejdinović se ovom proizvodnjom bavi već pet godina. Posljednje dvije godine radi plasteničku proizvodnju koja se, kako kaže, pokazala produktivnijom i razlikuje se od proizvodnje na otvorenom. „Dok sam radio na otvorenom imali smo 440 metara dužnih na kojima sam uzgajao krastavace kornišone a prinosi su bili negdje oko 3,5 tone. U posljednje dvije godine radim plasteničku proizvodnju na 200 metara dužnih i opet sam dosegao proizvodnju 3,5 tone, što znači da sam na duplo manjoj površini postigao iste prinose. Ovo ujedno znači da je budućnost proizvodnje krastavaca kornišona sigurno u zatvorenim prostorima”, kazao je Sejdinović. Plasman krastavaca kornišona obezbijeđen je za sve proizvođače a otkupne cijene iznose 1,50 KM za prvu klasu, 0,75 za drugu klasu i 0,15 KM za treću klasu.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *