Promocija knjige Srebrenica, hronologija jednog genocida, njemačkog historičara MATHIASa FINKa

Javna ustanova “Centar za kulturu i informisanje” Banovići organizuje promociju knjige njemačkog historičara MATHIASa FINKa – Srebrenica, hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem koja će se održati u četvrtak, 11. februara 2021. godine u sali iznad Radio Banovića, sa početkom u 17.00 sati.

Promotori su Hadžem Hajdarević predsjednik Društva pisaca BiH, Hamza Ridžal novinar, dr. Sabahudin Šarić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Izedin Šikalo, direktor Izdavačke kuće „Dobra knjiga“ iz Sarajeva.

O knjizi

Knjigu Srebrenica, hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem koju je napisao 2016 godine njemački historičar i novinar Matthias Fink sa njemačkog na bosanski jezik preveo je Avdija Alibašić, a knjiga je izašla u izdanju Dobre knjige iz Sarajeva 2020. godine.

Ova studija na više od 1.000 stranica nudi iscrpnu genealogiju Genocida u Srebrenici. Autor se godinama bavio ovom temom, sam je poduzimao i učestvovao u brojnim istraživanjima u Bosni sakupljajući informacije od stotina svjedoka, a od posebne je važnosti činjenica da je od samog početka pratio rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Knjiga je nastala kao rezultat petnaestogodišnjih istraživanja koje je autor proveo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu. Ovaj institut (HIS) vrijedi za jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Saveznoj Republici Njemačkoj, a poseban ugled postigao je istraživanjima na području nasilja u društvu u 20. stoljeću.

O AUTORU: Dr. phil. Matias Fink (Matthias Fink) studirao je američke studije i političke nauke, a zatim studij za savremenu historiju u Münchenu i Tübingenu. Doktorirao je 1978. godine na temu „Nacionalni interesi i razvojna pomoć“.

Radio je 35 godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža za razne institucije njemačkog javnog servisa, ARD. Kao vanjskopolitički korespodent izvještavao je iz Srednje i Južne Amerike, Irske, Vijetnama, Palestine. Decenijama je važio kao jedan od najbriljantnijih vanjskopolitičkih komentatora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *