Općinski načelnik Midhat Husić, objavio je javni konkurs kojim će stipendirati pedeset učenika i pedeset studenata sa područja općine Banovići, u školskoj 2020/2021 godini. Stipendije će biti dodijeljene za deset mjeseci školske ili akademske godine u iznosu od po 100 KM za studente i 50 KM mjesečno za učenike. Posebne pogodnosti, odnosno uslove za dodjelu stipendije imaju učenici i studenti sa ostvarenim izvanrednim prosjekom u školovanju i uspjehom na nekom od takmičenja na višim takmičarskim nivoima.

Ovo je nastavak aktivnosti kojima se pomaže obrazovnom sektoru, zašto su u općinskom budžetu planirana sredstva u iznosu od 75 hiljada KM.

Načelnik Midhat Husić navodi da je pored ovih sredstava, općinskim budžetom planirano značajno izdvajanje za stručno osposobljavanje visokoobrazovanih osoba ili odrađivanje pripravnog staža, te sredstva za poklone prvačićima. Prema njegovim riječima lokalna zajednica ima dobre podsticajne programe kojima prati mlade od rođenja; kroz dodjelu naknade roditeljima za rođenje djeteta, zatim dodjele poklon bona za prvi polazak u školu, dodjelu stipendija za učenike srednjih škola, dodjelu stipendija za studente, te obezbjeđivanje uslove za stručno osposobljavanje u trajanju od godinu dana nakon završenog fakulteta.

Konkurs za stipnediranje učenika i studenata je dostupan na službenoj web stranici Općine Banovići u dijelu KONKURSI, OGLASI, OBAVJEŠTENJA ili na linku ispod ovog teksta. Svima koji ostvaruju posebne pogodnosti po ovom konkursu čestitamo unaprijed, a svim ostalim potencijalnim korisnicima ovih sredstava želimo puno sreće.