Razgovarano o funkcionisanju boračkih udruženja

Analiza rada udruženja iz oblasti boračke populacije koja egzistiraju na području općine Banovići, bila je tema prvog radnog sastanka općinskog načelnika dr. Bege Gutića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići Roberta Lapčevića, sa predstavnicima boračkih udruženja. Razgovarano je i o raspodjeli budžetskih sredstava koja će biti planirana općinskim budžetom za 2021. godinu, kao i drugim pitanjima koja se tiču njihovog rada.

Ovom prilikom načelnik Gutić je kazao da će finansijska sredstva za rad boračkih udruženja biti osigurana u istom nivou kao i prethodne godine, te da će im biti obezbijeđeno povlačenje dodatnih sredstava sa drugih budžetskih kodova ukoliko se ukaže potreba. -„Boračka udruženja će imati punu podršku nas kao direktnih učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata, pratit ćemo njihov rad i nastojat im obezbijediti dodatna sredstva, kako bi oni mogli nesmetano funkcionisati i organizovati obilježavanje bitnih datuma i događaja“, – kazao je načelnik Gutić.

Uz podršku boračkih udruženja, protekle sedmice je nizom aktivnosti i događaja obilježen 15. januara, Dan formiranja 119. Muslimanske brdske brigade Banovići, što je na sastanku ocjenjeno pozitivno, te naglašeno da treba na drugačiji način organizovati ovaj i slične događaje u narednom periodu. Do sada je sve bitne događaje i datume organizovala Komisija za obilježavanje značajnih datuma i događaja pri Općinskom vijeću Banovići, a mišljenje je da to treba prepustiti udruženjima.

Između ostalog, zaključeno je da općinskoj službi nadležnoj za boračka pitanja treba biti vraćen naziv i da to treba uskladiti sa pravilnikom o unutrašnoj organizaciji organe uprave Općine Banovići koji je u pripremi.

Predstavnici boračkih udruženja pohvalili su ovakav čin pristupa i razgovora, te ukazali na status koji imaju članovi ovih udruženja, kao i na probleme sa kojima se susreću prilikom ostvarivanja svojih prava kod viših instanci vlasti.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Radni-sastanak-sa-predstavnicima-borackih-udruzenja2.jpg” image_id=”10041″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Radni-sastanak-sa-predstavnicima-borackih-udruzenja3.jpg” image_id=”10042″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Radni-sastanak-sa-predstavnicima-borackih-udruzenja.jpg” image_id=”10040″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *