Realizacija projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“

Predstavnica Međunarodne organizacje rada (MOR) posjetila je općinu Banovići kako bi se uvjerila kako teče realizacija projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“. Razgovarala je sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem, obišla kancelariju Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, te nekoliko osoba koji su kroz navedeni projekat pokrenuli sopstveni biznis.

Projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ je prvi ozbiljniji projekat koji općina Banovići, zajedno sa Udruženjem građana „Nešto više“ iz Sarajeva i lokalnim partnerima, realizira uz podršku Europske unije. Provodi ga Međunarodna organizacija rada (MOR), a cilj mu je da se unaprijede vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. U okviru istog planirano je osposobljavanje i usavršavanje 80 nezaposlenih osoba od kojih će se zaposliti ili samozaposliti minimalno njih 35. Ukupna vrijednost projekta za Banoviće je 351.640,00 konvertibilnih maraka od čega je Općina osigurala 38.000,00 KM. Ostalo su grant sredstva Europske unije.

U ponedjeljak 12.06.2023. godine za 14 polaznika koji su završili ciklus prekvalifikacije bit će organizovano zvanično uručenje diploma u Centru za obrazovanje odraslih „Edukon-Univerza“.