Realizacija projekta „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“ – otvorena obrtnička radnja „E&M SLASTICE“ (foto i video)

Općina Banovići bogatija je za još jednu novoregistriranu djelatnost. U okviru projekta „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“ otvorena je obrtnička radnja „E&M SLASTICE“ vlasnice Merime Zejnilović koja se nalazi u ulici Zanatska bb. Početak rada radnje ozvaničen je svečanim presjecanjem vrpce od strane vlasnice, općinskog načelnika dr. Bege Gutića i direktora USAID/INSPIRE programa Jasmina Bešića. Obrtnička radnja „E&M SLASTICE“ u svojoj ponudi ima raznovrsne kolače napravljene po tradicionalnoj recepturi i od vrhunskih namirnica, a u veli izbor mogli su se uvjeriti i okupljeni građani.

Ovo je jedna od šest djelatnosti koje su podržane od strane općine Banovići i Američke agencije za razvoj (USAID) sa po 10 hiljada konvertibilnih maraka. Naime, navedene strane su formirale zajednički fond u ukupnom iznosu od 60 hiljada KM (svaka po 30 hiljada), iz kojeg finansiraju pokretanje 6 ženskih biznisa. Novčanu podršku dobile su žene koje su na neki način na margini društva – bilo da su žrtve nasilja, bilo da imaju neki oblik invaliditeta (u porodici nekog sa invaliditetom) , da su samohrane majke, dugoročno nezaposlene mlade žene ili da su na drugi način marginalizovane.

Općina Banovići jedna je od 10 lokalnih zajednica u BiH u kojima je od strane USAID-a podržan projekat „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“, i to u ukupnom iznosu od 630 hiljada maraka.