Sa italijanskom organizacijom CISP dogovorena implementacija projekta uređenja prostorija u zgradi „Grab potok“ u Mačkovcu

Općina Banovići i italijanska organizacija CISP, Predstavništvo u BiH (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli Italija), usaglasile su zajedničke interese za uređenje dijela objekta „Grab potok“ u Mačkovcu. Riječ je projektu u okviru kojeg će biti izvršena sanacija prostorija, nabavka kancelarijskog namještaja i računarske opreme.

Projekat je vrijedan 30 hiljada konvertibilnih maraka i doprinijet će poboljšanju uslova za rad nevladinog sektora i svih drugih korisnika objekta. Uređene prostorije objekta Grab potok će naredne dvije godine služiti za potrebe organizacije CISP i međunarodne projekte koji se budu implementirali na ovim prostorima. Ujedno će mogućnost korištenja imati nevladine organizacije sa područja općine Banovići za organizaciju svih društvenih manifestacija od značaja za lokalnu zajednicu.

Zaštićeni pejzaž krasi preko 900 različitih vrsta biljaka

Zajednički interes za implementaciju ovog projekta usaglasili su općinski načelnik dr. Bego Gutić i direktorica CISP-a u BIH Jasmina Ovčina, prilikom obilaska objekta i razgovora sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Ovom prilikom direktorica CISPA-a Jasmina Ovčina predala je načelniku Gutiću herbariju sa 911 uzoraka biljaka, kao biološku zbirku koja djeluje u okviru Muzeja Istočne Bosne Tuzla. Biljke su prikupljene u Zaštićenom pejzažu Konjuh, a uradila ga je Italijanska grupa botaničara. Herbarij je izrađen u okviru projekta “Biodiverzitet za lokalni razvoj – Inovativni participativni model upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini / BioSvi”, u periodu od 2017. do 2020. godine. Projekat je implementirala organizacija CISP sa partnerima: JUZP Konjuh Banovići, Regija Marche, Park prirode Sasso Simone i Simoncello, Univerzitet Politecnica delle Marche, Agencija Chlora S.A.S, Agencija CESTAS u saradnji sa Vladom TK, Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja TK, Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Turističkom zajednicom TK, te općinama Kladanj, Živinice, Banovići i JU Turističko- ugostiteljskom školom Tuzla.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/CISP-2.jpg” image_id=”10706″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/CISP-3.jpg” image_id=”10707″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/CISP.jpg” image_id=”10708″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6551.jpg” image_id=”10824″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6548.jpg” image_id=”10825″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *