Saopćenje jedinstvenog općinskog organa uprave općine Banovići povodom pokušaj nasilnog ulaska 14 vijećnika Općinskog vijeća Banovići u zgradu Općine (foto i video)

Danas smo bili svjedoci najavljenom nasilju od strane grupe vijećnika PDA koji su u petak najavili da će nasilnim putem zauzeti prostorije Općinskog vijeća, odnosno preuzeti općinu Banovići. Žalosti nas činjenica da i pored javne najave napada na ustavni poredak i općinu Banovići od strane 14 vijećnika u Općinskom vijeću nadležne institucije nisu adekvatno reagovale. Žalosno je da su angažovane policijske snage koje su na nezakonit način pokušale da izvrše asistenciju i omoguće njihov nasilan ulazak u zgradu Općine. Imajući u vidu ovlaštenja MUP-a TK, smatramo policiju odgovornom za eskalaciju sukoba jer nisu blagovremeno izdali naređenje da se svi okupljeni udalje kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Očito je da se radi o perfidnom i planskom pokušaju nezakonitog asistiranja MUP-a TK.

Zabrinjavajuća je činjenica da od momenta najave napada na institucije općine Banovići (petak 28.07.2023. godine) nitko od nadležnih se nije oglasio, a nadležne institucije su se pasivno ponašale. Ovo je državni udar po uzoru na aktivnosti Milorada Dodika na državnom nivou. Sama činjenica zakazivanja nezakonitog referenduma je antiustavni akt i pozivamo nadležne institucije da se ozbiljno pozabave ovim problemom. Nezakonito ponašanje se neće dozvoliti, bez obzira od koga dolazilo i ko im u tome pomagao. Pozivamo građane Banovića da ostanu dostojanstveni i mirni. Vrijeme tiranije u mraka u Banovićima je prošlo.