Saopštenje i upozorenje građanima

Na području općine Banovići u proteklim danima desilo se nekoliko požara od koji je požar u naselju Seona napravio najveću štetu. Prvi požar počeo je 04.04.2020. godine i  sve do danas se nastavila stihija požara na području općine Banovići.

Nepažnjom stanovništva prilikom paljenja rastinja i poljoprivrednih površina, došlo je do širenja plamena koji je zahvatio područja u mjesnim zajednicama Seona, Omazići, Bučik, Pribitkovići, Podgorje, Treštenica, Stražbenica, Grad II i Grad III.

Zbog vjetra koji je prouzrokovao širenje požara izgorile su hiljade duluma, a na području mjesne zajdnice Seona uništeno je oko 250 hektara šume.

Vatrogasne jedinice općine Banovići su uspješno sanirale nastali požar, međutim vatra se smanjila na stadij tinjanja koji bi mogao da se proširiti u novi plamen u slučaju vremenskih neprilika odnosno vjetra.

Općinski štab civilne zaštite Banovići poziva sve građane da prestanu sa paljenjem zemljišnih površina i donio je naredbu kojom zabarnjuje  paljenje vatre na otvorenom kako ne bi došlo do novih vatrenih stihija. Također se pozivaju  svi građani, ukoliko primijete paljenje vatre ili već nastali požar, da hitno prijave Civilnoj zaštiti i Policijskoj upravi Banovići.

Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine decidno definiše krivična djela i propisuje krivične sankcije za izvršioce podmetanja požara. Riječ je o krivičnim djelima “paljevina”, “izazivanje šumskog požara” i ” izazivanje opće opasnosti”. Za pomenuta krivična djela propisane su kazne zatvora od jedne do dvanaest godina, odnosno od tri mjeseca do tri godine.

Apelujemo svim građanima da čuvaju okolinu kako se ne bi napravile velike štete koje mogu uništiti i naseljena područja na općini Banovići.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *