Sastanak načelnika Gutića sa Mehmedom Mujićem – predsjednikom UG „Evropski put Roma“ Tuzla

Općinski načelnik dr. Bego Gutić primio je u radnu posjetu predsjednika Udruženja građana „Evropski put Roma“ Tuzla, suradnika za romska pitanja Tuzlanskog kantona i podpredsjednika Međunarodne romske unije (IRU-1971) Mehmeda Mujića. Ovom prilikom, razgovarano je o obilježavanju 8. aprila – Svjetskog dana Roma, ali i o položaju romske populacije u Banovićima i načinima kako poboljšati njihov život.

Mujić se zahvalio načelniku Gutiću na dosadašnjoj podršci i pomoći koju je općina Banovići pružila Romima, te izrazio nadu da će u narednom periodu, uz podršku Europske unije, Ministarstva za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona, zajedno raditi na realizaciji programa i projekata čiji će cilj biti poboljšanje uslova života i položaja pripadnika ove nacionalne manjine.

Općina Banovići svake godine, kroz svoje redovne aktivnosti, u budžetu planira određena finansijska sredstva za Rome. Ta sredstva su u proteklom periodu korištena za uređenje komunalne infrastrukture u romskim naseljima, za izgradnju stambenih objekata, obrazovanje romske djece i druge vidove pomoći. Na tome će se, kako je kazao općinski načelnik, nastaviti raditi i u narednom periodu.