Sastanak sa predstavnikom UNDP-a BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) će sagledati mogućnosti da obezbijedi finansijsku pomoć za izradu Akcionog plana energetski održivog razvoja i klimatskih promjena (SECAP) za Općinu Banovići, dogovoreno je na sastanku općinskog načelnika dr. Bege Gutića sa predstavnikom UNDP-a u BiH Sinišom Ubiparipovićem.

Tokom razgovora, predstavnik UNDP-a je upoznat sa smjernicama Zelene agende Općine Banovići, kao i aktivnostima koje je lokalna zajednica uradila u proteklom periodu. Navedeno je da je lokalna zajednica svoju opredjeljenost za energetsku učinkovitost potvrdila usvajanjem Akcionog plana energetski održivog razvoja Općine Banovići (SEAP) od strane Općinskog vijeća Banovići tokom 2018. godine. SEAP je krovni dokument kojim se lokalna zajednica odgovorno opredjelila za održivi energetski razvoj zasnovan na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije. Pored ovog dokumenta od  strane Općinskog vijeća Općine Banovići  prethodno je usvojena i  Izjava o energetskoj politici Općine Banovići.

Na sastanku je također istaknuto da lokalna zajednica treba brzo istražiti mogućnosti aleternativnih izvora energije i zamjene energenata za stambene i poslovne prostore putem sistema daljinskog grijanja, kao i proširenje toplovodne mreže, a sve u cilju smanjenja emisije stakleničkih gasova.

Otvorene su i druge teme i mogućnosti pomoći oko iznalaženja potencijalnih investitora u poslovnoj zoni Sadnice.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Sastanak-sa-predstavnikom-UNDP-a-2.jpg” image_id=”10401″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Sastanak-sa-predstavnikom-UNDP-a-1.jpg” image_id=”10400″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Sastanak-sa-predstavnikom-UNDP-a-3.jpg” image_id=”10402″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *