Smotra, druženje i takmičenje lovačkih društava Tuzlanskog kantona (FOTO i VIDEO)

Dani Saveza lovačkih društava Tuzlanskog kantona 2018. Zlača-Banovići kojim je ujedno obilježena 23. godišnjica Saveza održani su održani su 1. i 2. septembra na izletištu Zlača. Smotra lovačkih pasa, druženje i takmičenje u pripremi najbolje lovačke kotlićijade okupili su oko 1500 lovaca iz 13 lovačkih društava sa područja Tuzlanskog kantona.

– Ove godine smo napravili dva dana manifestacije, prvi dan smo organizovali izložbu pasa i gađanje glinenih golubova a drugi dan gulašijadu koja je takođe takmičarskog karaktera. Ovo što lovci rade nije ono što neki misle da je to samo lov nego smo tu više zbog prirode i očuvanja divljači u prirodi, kazao je Mensur Alić, predsjednik Saveza lovačkih društava TK.

Lovački turizam daleko je značajniji od drugih oblasti turizma samo što se o lovačkom turizmu manje govori istakao je  Jakub Suljkanović, premijer Vlade Tuzlanskog kantona otvarajući ovu manifestaciju.

– Lovci kao turisti su najizdašniji i najviše troše od svih drugih turista u bilo kojoj oblasti i zbog toga ja vidim veliku razvojnu šansu i veliki potencijal u lovačkom turizmu. Mi ćemo kao Vlada TK biti podrška Savezu lovačkih društava TK da svojim radom doprinesu razvoju lovne infrastrukture, kazao je Suljkanović.

Ovu manifestaciju podržala je i sufinansirala Općina Banovići u okviru Banovićkog kulturnog ljeta i programa kojim se obilježava i 23. godišnjica od solobođenja područja opštine Banovići u proteklom ratu. A da će ova manifestacija dobra promocija turizma a posebno lovnog turizma kao značajne složio se i Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Kao domaćin Mirzet Idrizović, predsjednik lovačkog društva „Zelemboj“ Banovići istakao je da su se domaćini potrudili da budu dobri domaćini kako bi manifestacija protekla u najboljem redu, što su potvrdili i gosti.

Na kraju tamičenja u pravljenju lovačke kotlićijade prvo mjesto je pripalo upravo domaćinu. Drugo mjesto su osvojili gosti iz Gračanice a treće iz Čelića.

[fusion_gallery image_ids=”3952,3954,3955,3956,3957,3958,3959,3960,3961,3962,3963,3964,3965,3966,3967″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *