Stanje u oblasti obrta i srodnih djelatnosti može biti bolje

Općinski načelnik dr. Bego Gutić danas je u svom kabinetu održao radni sastanak sa predsjednikom Obrtničke komore Tuzlanskog kantona Nedžadom Nuhanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Lapčevićem. Razgovarano je o mogućnosti unapređenja uslova za obrtnike i njihovim aktivnostima.

Gospodin Nuhanović upoznao je načelnika Gutića i predsjedavajućeg Lapčevića o trenutnim aktivnostima i predstavio aktuelne programe koje vodi Komora, te iskazao zainteresiranost za unapređenje saradnje sa lokalnom zajednicom i obrtnicima iz Banovića. Takođe je pozvao obrtnike da se aktivnije uključe u rad Komore i doprinesu efikasnijem rješavanju zajedničkih problema.

Načelnik Gutić kazao je da nije zadovoljan stanjem u ovoj oblasti, da treba unaprijediti i proširiti obrte i srodne djelatnosti,  te im obezbijediti bolji administrativni servis i usluge koje servisira lokalni organ uprave. Takođe je naglasio da je neophodno formirati udruženje obrtnika, koje bi na jednom mjestu okupilo sve obrtnike i brže unaprijedilo obrte i srodne djelatnosti, poduprijelo njihove interese i brinulo o pravednijem izjednačavanju njihovih inetresa. Takođe, uloga udruženja obrtnika bila bi značajna prilikom zastupanja obrtnika u Kantonalnoj komori i resornim ministarstvima.

Niz pogodnosti za uredne obrtničke kartice

Predsjednik Nuhanović kazao je da Obrtnička komora pruža niz pogodnosti za svoje članove. Uredna obrtnička kartica omogućava vlasnicima pogodnosti prilikom točenja goriva, organizovan pristup sajmovima i jednostavniji pristup bankama sa kojima Komora posluje, kao i pristup bazi podataka.

Negativne posljedice koronavirusa tokom protekle godine, značajno su uticale na obrtnike i njihove prihode, mnogi od njih su bili primorani da ugase djelatnosti. U Banovićima se sektor obrta uspio sačuvati na približno istom nivou, samoorganizovanim djelovanjem i slogom obrtnika, uz pomoć lokalne zajednice i podsticaja koji su osigurani, sačuvana su radna mjesta i održan sektor obrtništva i srodnih djelatnosti.

U Banovićima je kao i većini drugih općina Tuzlanskog kantona, neophodno dodatno podsticati, razvijati i štiti poslovne običaje i zaštiti potrošače, kao i promijeniti način razmišljanja o malim i srednjim privrednicima i značajnije poduprijeti obrt, zaključeno je na sasatanku.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-predstavnika-Obrtnicke-komore-TK-Opcini-Banovici.jpg” image_id=”9894″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-predstavnika-Obrtnicke-komore.jpg” image_id=”9895″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *