Stanje zadovoljavajuće, nema evidentiranih slučajeva zaraze COVID-19 (VIDEO)

Općinski štab civilne zaštite kontinuirano prati stanje vezano za pojavu koronavirusa. Za sada nema evidentiranih slučajeva zaraze, a testirano je pet osoba. U samoizolacije se nalazi 195 osoba, od kojih su u protekla 24 sata kontrolisane 64 osobe i za jednu pokrenut prekršajni nalog zbog nepoštivanja propisanih mjera. U istom periodu pet lica je prekršilo policijski sat i prema njima su pokrenute zakonom propisane mjere.

-Stanje u Banovićima za sada je stabilno i zadovoljavajuće, isključivo jer nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze, naveo je komandant Općinskog štaba civilne zaštite Midhat Husić i dodao da treba odati priznanje svima onima koji su poštovali naredbe, a posebno zdravstvenim radnicima i Policijskoj upravi Banovići, koji konstantno pomažu u implementaciji istih. On je uputio apel građanima na poštivanje naredbi svih nivoa vlasti.

JZU “Dom zdravlja” Banovići je prilagodio uslove rada aktuelnoj situaciji izazvanoj koranavirusom i redovno pruža zdravstvene usluge građanima, a ispred zgrade je napravljen trijažni centar, dok dva mobilna tima redovno obilaze osobe u samoizolaciji. U novoizgrađenom dijelu zgrade Doma zdravlja pripremljen je izolatorij.

-„Trenutno imamo obezbjeđen smještaj za 29 osoba, odnosno 29 kreveta koji nisu bolnički ali svakako možemo smjestiti eventualno lakše oboljele od COVID-19 virusa i u tom slučaju bi radni sistem prilagodili potrebama“, navela je direktorica JZU “Dom zdravlja” Banovići Munevera Bećarević. Ona se nada da neće doći do upotrebe istih i ističe da sve ono što se moglo uraditi do sada je i urađeno.

Za izolatorij se prirpemaju prostorije u Sportskoj dvorani i zgradi Grab potoka u Mačkovcu.

Crveni križ će pomoći kod dostave lijekova redovne terapije starijim pacijentima

Općinski štab civilne zaštite svakodnevno zasjeda a danas je izdao i naredbu za poduzimanje mjera kojima će se obezbijediti smještaj i opremiti objekti za lica koja ne poštuju naredbe samoizolacije, kao i za lica sa potvrđenim COVID-19 sa lakšim simptomima i one bez simptoma. Takođe je angažovao i Crveni križ koji će se uključiti u aktivnosti distribucije lijekova redovnih mjesečnih terapija starijim pacijentima, kojima je zabranjeno kretanje, a to nisu u mogućnosti organizovati uz pomoć porodice i prijatelja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *