Stručno osposobljavanje za 89 osoba

U godini na izmaku, na području opštine Banovići prvo radno iskustvo imalo je priliku da odrađuje 89 visoko obrazovanih osoba. Neki od njih će veći dio svog rada provesti u narednoj godini jer ono traje ukupno dvanaest mjeseci. Samo u mjesecu novembru stručno osposobljavanje započelo je 14 osoba i trajat će do novembra naredne godine. Posmatrano po strukturi zanimanja osoba koje su odrađivale ili odrađuju stručno osposobljavanje, najveći broj je ekonomista i pravnika, dok su ostale struke brojčano približno slične.

Javnim pozivom za angažovanje lica za obavljanje stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa je regulisano da priliku za odrađivanje stručnog osposobljavanja imaju sve visokoobrazovane osobe koje su evidentirane na evidenciji Biroa za zapošljavanje Banovići, a nemaju radno iskustvo u struci. Javni poziv je bio otvoren u periodu od 11.02. – 31.11.2019. godine i svi koji su podnijeli zahtjev dobili su priliku za rad. Stručno osposobljanje obavlja se u općinskom organu uprave, nekoj od javnih institucija ili privatnih subjekata sa područja Banovića koji za to iskažu interes.

Informaciju o stručnom osposobljavanju na području Tuzlanskog kantona, na svojoj posljednjoj sjednici razmatrala je Vlada Tuzlanskog kantona i konstatovala da je Općina Banovića prva po izdvajanju sredstava za ove namjene kao i da je na području TK stručno osposobljavanje obavljalo 675 visoko obrazovanih osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *