Sve izvijesniji početak izgradnje regionalne sanitarne deponije za stanovništvo Banovića, Živinica i Kladnja

Općinski načelnik Midhat Husić jučer je zajedno sa gradonačelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem,  načelnikom Kladnja Jusufom Čavkunovićem, te predstavnicima JP „Eko-Sep“ Živinice održao konferenciju za medije na kojoj se razgovaralo o početku izgradnje regionalne sanitarne deponije. Glavni povod  održavanje iste je odobrenje Vlade FBiH za kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojim će biti osigurana sredstva za izgradnju regionalne sanitarne deponije.

EBRD će odobriti 5 miliona eura kredita preduzeću Eko-Sep koji će biti vraćen u roku od 15 godina, s grejs periodom od pet godina i 1 odsto kamate. Još važnije je da je EBRD osigurala 3 miliona nepovratnih sredstava za ovaj projekat.

Sanitarna deponija će biti u vlasništvu 3 pomenute lokalne zajdnice u omjeru, 60 odsto Živinice, 30 odsto Banovići i 10 odsto Kladanj. Lokacijski će biti smještena na području opštine Živinice, na površinskom kopu Višća koji se nalazi na granici sa opštinom Banovići. Ukoliko sve bude išlo planiranim tempom, gradnja bi trebala početi krajem ove godine. Sve bi trebalo koštati između 12 i 15 miliona KM.

Ekološko odlaganje otpada za preko 100 hiljada stanovnika

Obzirom da se radi o višemilionskom projektu, koji bi u konačnici omogućio da firma Eko-Sep komercijalno može vraćati kredit i biti stabilna, a da građanima odvoz smeća ne bude skuplji nego što je sad, procedure su dugotrajne i kompikovane.

– Ali bez obzira na sve, ovaj projekat nadilaze sve politike. Mi očekujemo apsolutnu podršku svih, bez obzira na pripadnost političkim partijama, jer interes za ovaj projekat ima preko 100 hiljada stanovnika sa područja Živinica, Kladnja i Banovića. I za stanovništvo drugih opština ovaj projekat je izuzetno značajan jer će imati priliku da se uključe u projekat i odlažu otpad na ekološki prihvatljivu deponije, naravno ukoliko tu mogućnost nemaju na području svoje lokalne zajednice, – istakao je načelnik  Husić.

Priča o izgradnji regionalne sanitarne deponije traje nekoliko godina i sada je konačno izvijesna njena izgradnja jer je objavljen i tender za izvođača radova koji će izvršiti izgradnju orgade, kapije i protivpožarnog puta.  U međuvremenu se riješilo dosta problema i ishodovalo nekoliko ključnih dokumenata potrebnih za početak rada.

– Zadnjih godina smo uspjeli riješiti pitanja građevinske i okolinske, a sve kako bi osigurali nastavak aktivnosti na obezbjeđenju sredstava.  Dobili smo sve potrebne saglasnosti od lokalnog nivoa do viših nivoa vlasti i uspjeli smo prošle sedmice dobiti kredit od Evropske banke u iznosu od 5 miliona eura za ove tri lokalne zajednice. Uz to dobili smo i nepovratna sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura od Vlade Švedske, – kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Početak izgradnje se očekuje do kraja godine

Gradnja regionalne sanitarne deponije bi mogla početi nakon što se provede tenderska procedura, što očekujemo do kraja ove godine, i u tom slučaju izgradnja bi mogla biti okončana do kraja slijedeće godine, pojasnio je Kamenjaković.

– Nemjerljiv je prije svega ekološki značaj gradnje ove deponije za Kladanj, Živinice i Banoviće ali i cijelu regiju. Danas upravljat otpadom i zbrinut otpad na ekološki ispravan i prihvatljiv način, a da to bude održivo, je jedno od najprioritetnijih pitanja svake lokalne zajednice, a tako i ove tri lokalne zajednice, istakao je načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović.

U Eko-Sep- u ističu da će izgradnjom deponije preduzeće biti u potpunosti samoodrživo, ali i da će se u dogledno vrijeme stvoriti uslovi za obradu, reciklažu i prodaju otpada. Tako bi se produžio i radni vijek deponije.

Da bi kredit postao operativan, odnosno da bi počela gradnja, potrebno je završiti niz procedura, ishodovati saglasnosti i garancije, što je zadatak institucija vlasti od lokalnog do državnog nivoa.

Inače, na području Tuzlanskon kantona stanje po pitanju odvoza i odlaganja komunalnog otpada je teško. Jedino Grad Tuzla ima sanitarnu deponiju i nekada je imala opština Srebrenik, ali je zatvorena kada se napunila. Opštine Srebrenik i Lukavac, prilikom nedavnih razgogovra o izgradnji međuopštineske sanitarne deponije su izrazili namjeru da odlažu otpad na sanitarnu deponiju u Živinicama kada bude izgrađena. Priliku za to imaće i ostale lokalne zajednice koje nisu riješile problem odlaganja otpada. Trenutno komunalna preduzeća većine opština sa područja TK najveći dio otpada odlažu u Doboj.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/07/6.jpg” image_id=”5324|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/07/3-1.jpg” image_id=”5323|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/07/1-1.jpg” image_id=”5322|full” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *