Svečana akademija povodom Dana općine Banovići

Deseti septembar najvažniji je datum u novijoj historiji općine Banovići. Na ovaj dan oslobođen je posljednji pedalj okupiranog prostora Općine, Seona i Aljkovići. U skladu sa njegovom važnošću, i ove godine priređen je bogat kulturno-zabavni i sportski program, a kruna svega bila je svečana akademija. Akademiju su uveličale brojne delagacije i gosti: premijeri Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona – Fadil Novalić i Irfan Halilagić, ministri i poslanici u Vladi , odnosno Skupštini TK, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova, delegacije prijateljskih gradova i općina i drugi.

Prigodnim referatom prisutnim se obratio općinski načelnik dr. Bego Gutić koji je istakao da općina Banovići danas s ponosom slavi 27. godišnjicu oslobođenja, potvrđuje svoju slobodu i sjeća se svojih šehida i poginulih boraca. Načelnik Gutić napravio je i kratak rezime onoga što je urađeno u Banovićima, u proteklih godinu dana, kazavši da je urađeno mnogo, da se ulagalo u sve oblasti u cilju stvaranja boljih uvijeta života za sve građane.

Čestitke građanima Općine uputili su i premijeri Vlade FBiH i Vlade TK, Fadil Novalić i Irfan Halilagić.

Na svečanoj akademiji, u povodu 10. Septembra- Dana općine Banovići, uručena su općinska priznanja zaslužnim pojedincima, organizacijama i koletivima. Priznanje počasni građanin Općine dodijeljeno je dr. Husi Golaću, Povelja Općine Organizaciji demobilisanih boraca Banovići, a Plaketa JU „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići. Zahvalnice su dobili: Vlada TK, JP „Vodovod i kanalizacija“ Banovići, JU „Javna biblioteka“ Banovići, Streljački invalidni klub Banovići i Salih Huremović.

Prije svečane akademije delegacije i pojedinci položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje u Banovićima te odali poštu šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992./1995. godina.