Svečana akademija povodom Majskih dana otpora

U povodu obilježavanja 27. godišnjice od organizovanja otpora od agresora, upriličena je svečana akademija kao centralna manifestacija kojom su objedinjeni svi događaji značajni za odbranu Banovića, a i Bosne i Hercegovine.

Direktni organizotori i učesnici otpora mlađe su upoznali, a starije podsjetili na početak agresije, pružanje otpora i ratni put patriotskih snaga.

– I ovo je prilika da se prisjetimo naših boraca, najboljih sinova, šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i svih onih koji su na bilo koji drugi način učestvovali u odbrani Banovića i Bosne i Hercegovine. Socijalno zbrinjavanje članova njihovih porodica mora biti stalna obaveza svih nas, – kazao je Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići u svom obraćanju.

Obilježavanjem formiranja Mješovite manevarske jedinice počeli Majski dani otpora

Majski dani otpora obilježavaju se treću godinu zaredom i počinju obilježavanjem formiranja Mješovite manevarske jedinice na brdu Rudenik koje se nalazi na tromeđu tri općine: Banovići, Lukavac i Živinice. Jedinica je formirana kao prvi odgovor na agresiju i sačinjavali su je dobrovoljci iz ove tri općine.

– Goloruki i slabo naoružani branili smo ime, dom i porodicu, a ujedno i našu domovinu, suverenu Bosnu i Hercegovinu. Majski dani otpora pokazali su našu riješenost da se branimo i odbranimo. Branili smo našu domovinu, ne samo na Banovićkom i Vozućkom ratištu, već i u Posavini, na Majevici, na Zvijezdi, u Bosanskoj krajini. I svaki puta kad obilježavamo godišnjice oslobađanja Vijenca, Bradina, Vozuće, Seone i  svih onih reona Ozrena, vidim ista lica i vraćam slike sa ratišta, postrojavam sjećanja i vidim da nas je sve manje, – prisjetio se ratni komandant Medžid Hidić.

– Našoj djeci želim da nikada ne osjete strahote rata, želim im da odrastaju u miru i blagostanju, u šarenom i lijepoim buketu bosanske vjerske i nacionalne raznolikosti, da poštuju i uvažavaju druge i drugačije, da ovaj geografski trokut što se Bosna i Hercegovina zove, brane tolerancijom, znanjem i obrazovanjem, – dodao je Hidić.

Na svečanoj akademiji premijer Tuzlanskog Kantona Jakub Suljkanović je u svoje i u ime Vlade Tuzlanskog kantona izrazio zahvalnost svim pripadnicima boračke populacije za njihov doprinos u očuvanju slobode u kojoj danas imamo priliku uživati.

– Vlada TK je u velikoj mjeri podrška boračkoj populaciji, brojni projekti podrške u stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, stipendiranju, volontiranju, samo su dio podrške koju pružamo ovoj populaciji, – kazao je premijer Suljkanović.

Kulturno-zabavni program svečane akademije u povodu Majskih dana otpora upotpunjen je nastupima učenika osnovnih i srednje škole sa područja opštine Banovići, a prilika je iskorištena i za uručenje zahvalnica školama, kao i dodjelu diploma i priznanja pobjednicima na literarnom i likovnom natječaju.

Neposredno prije ovog dijela programa, na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima položeno je cvijeće i odata počast.

O historiji proteklog rata iz udženika se može saznati veoma malo te je zato Općinsko vijeće Banovići formiralo komisiju, a Vlada TK usvojila Zakon o obilježavanju značajnih događaja i datuma iz bliske prošlosti. Obilježavanje formiranja Mješovite manevarke jedine koje se održava u okviru Majskih dana otpora u Banovićima nalazi se i na listi značajnih datuma Tuzlanskog kantona.

Obilježavanje Majskih dana otpora u Banovićima će završiti 19. maja u mjesnoj zajednici Treštenica odakle je počela odbrana od agresora.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”4″ column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/16.jpg” image_id=”5070|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/15.jpg” image_id=”5069|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/14.jpg” image_id=”5068|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/10.jpg” image_id=”5064|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/11.jpg” image_id=”5065|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/7.jpg” image_id=”5061|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/13.jpg” image_id=”5067|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/17.jpg” image_id=”5071|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/12.jpg” image_id=”5066|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/9.jpg” image_id=”5063|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/8.jpg” image_id=”5062|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/6.jpg” image_id=”5060|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/5.jpg” image_id=”5059|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/4.jpg” image_id=”5058|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/3.jpg” image_id=”5057|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/2.jpg” image_id=”5056|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/1.jpg” image_id=”5055|full” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *