Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Banovići obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Banovićima je obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom naglašeno je da je 25. novembar važan datum za našu domovinu, uz 1. mart – Dan nezavisnosti svakako najvažniji. U referatu posvećenom Danu državnosti BiH, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća Zamfira Mujić istakla je da je na ovaj dan, prije 79 godina (na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a) potvrđen identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine. Kazala je da možda 247 vijećnika ZAVNOBIH-a nije bilo svjesno svojih odluka koje su donijeli, ali je sigurno da su znali gdje su, kuda idu i gdje žele biti.

„Upravo, svijest građana ove zemlje o tome gdje pripadaju i kuda žele da idu bila je ključna za opstanak Bosne i Hercegovine tokom njene burne povijesti“ – istakla je Mujić, te dodala da historija treba da nas uči da će Bosne i Hercegovine biti sve dok ima onih koji vjeruju u nju.

Čestitajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine građanima Banovića i svim Bosancima i Hercegovcima općinski načelnik dr. Bego Gutić citirao je američkog predsjednika Kenedija (J. F. Kennedy): „Ne pitajte što zemlja može učiniti za vas, već što vi činite za nju“. Pozvao je prisutne da se zapitamo šta svi možemo uraditi da naša država bude jača, snažnija, organizovanija, da bude prostor u kome će živjeti normalno svi građani, svi narodi.

Svečanost u povodu Dana državnosti BiH uveličali su učenici odjeljenja muzičke škole u OŠ „Grivice“ izvedbom pjesme „Bosna i Hercegovina“. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća Banovići položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje su predstavnici javnog, političkog, privrednog, društvenog života i nevladinog sektora proučili fatihu i odali poštu šehidima i poginulim borcima općine Banovići.