Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Banovićima obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (foto i video)

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Banovići kojoj su, osim vijećnika i rukovodstva Općine prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, javnih ustanova i javnih preduzeća, privrednih društava, političkih partija, drugih nivoa vlasti,  mjesnih zajednica i nevladinih organizacija. Na sjednici se govorilo o historijskom značaju 1. marta i važnosti njegovog obilježavanja, posebno u kontekstu aktuelnih dešavanja u zemlji.

Prigodan referat u povodu Dana nezavisnosti pročitala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća Zamfira Mujić. U svom obraćanju, između ostalog, kazala je da je obilježavanje 1. marta prilika da se prisjetimo jednog od najvažnijih događaja za Bosnu i Hercegovinu – referendzuma za nezavisnost čiji rezultati su omogućili njeno međunarodno priznanje kao nezavisne države. Dalje je istakla da danas, 31. godinu poslije referenduma trebamo biti ponosni što je naša domovina članica Ujedinjenih nacija kao nezavisna i suverena država sa međunardno-pravnim subjektivitetom.

Prisutnima se obratio i općinski načelnik dr. Bego Gutić. Uz čestitke za Dan nezavisnosti BiH načelnik Gutić  je rekao: „Platili smo skupo cijenu nezavisnosti. Preko 100.000 žrtava je ugrađeno u temelje Bosne i Hercegovine. Mi smo krvlju platili svoju domovinu i zbog toga je obaveza svih nas da je čuvamo i ostavimo u amanet budućim generacijama koje će nas naslijediti“.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Banovići u povodu Dana nezavisnosti prigodnim kulturno-zabavnim programom uveličali su učenici Osnovne škole „Grivice“. Prije same sjednice brojne delegacije položile su cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje su proučile fatihu i odale poštu šehidima i poginulim borcima općine Banovići.