Svečanost u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Banovići obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u okviru koje je odata počast i položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima, te upriličeno svečano prisjećanje na ovaj historijski datum.

-Na referendumu o nezavisnosti, građani Bosne i Hercegovine su izabrali nezavisnu, suverenu i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu, koja je od strane Vijeća ministara Evropske unije 6. aprila 1992. godine u Briselu i međunarodno priznata. Nažalost, svoju nezavisnost je krvavo platila, dočekavši prve tri godišnjice pod opsadom i izložena masovnim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, kao i samom genocidu nad ne srpskim stanovništvom“,- kazao je zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Mirza Demirović i uputio čestitku u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim građanima Banovića i Bosne i Hercegovine koji je smatraju svojom državom.

Za nezavisnost se izjasnilo 99,44 posto građana

Naime,  u Bosni i Hercegovini se 1. mart obilježava kao godišnjica od referenduma o nezavisnosti, kada je 2.073.568 Bosanaca i Hercegovaca izašlo na referendum i odgovorilo na pitanje koje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Rezultat glasanja bio je da se 99,44 posto građana pozitivno izjasnilo o ovom pitanju i izglasalo za nezavisnost domovine. Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije, uz svesrdnu pomoć tadašnje Jugoslovenske armije, postavile su barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima. To je bio uvod u najkrvaviju agresiju na jednu evropsku zemlju od Drugog svjetskog rata. Nezavisnost je, u godinama koje su uslijedile nakon referenduma, plaćena hiljadama života njenih građana, a Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Poruke i čestitke

Stvarnost nas uči da prošlost ne trebamo zaboravljati, naprotiv iz nje trebamo učiti ali istovremeno i misliti na budućnost, te graditi državu Bosnu i Hercegovinu po mjeri svakog njenog naroda i svakog njenog čovjeka, poručeno je sa današnje svečane sjednice.

Čestitku u povodu Dana nezavisnosti danas je uputio i predsjedavajuću Općinskog vijeća Nermin Delagić u svoje ime i u ime općinskog načelnika Midhata Husića.

Svečanost su uljepšali i učenici Mješovite srednje škole „Banovići“ svojim kulturno-umjetničkim izvođenjem najljepših stihova o Bosni i Hercegovini.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-14.jpg” image_id=”6856″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-13.jpg” image_id=”6855″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-12.jpg” image_id=”6854″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-11.jpg” image_id=”6853″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-10.jpg” image_id=”6852″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-9.jpg” image_id=”6851″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-8.jpg” image_id=”6850″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-7.jpg” image_id=”6849″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-6.jpg” image_id=”6848″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-5.jpg” image_id=”6847″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-4.jpg” image_id=”6846″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-3.jpg” image_id=”6845″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-2.jpg” image_id=”6844″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Svečana-sjednica-povodom-1.-marta-1.jpg” image_id=”6843″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *