Majski dani otpora – Obilježen Dan formiranja Mješovite manevarske jedinice Rudenik

Zabog novonastale situacije obilježavanje Majskih dana otpora počelo sa polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u prisustvu  samo nekoliko ljudi na Rudeniku. Na ovaj način obilježena je 28. godišnjica od formiranja Mještovite manevarske jedinice Rudenik koja je formirana od strane dobrovoljaca sa područja općina Banovići, Lukavac i Živinice. Formiranje ove jedinice u prvim danima agresije imalo je veliki značaj.

– Manevarska jedinica je osnovana 1992. godineu aprilu mjesecu, što znači da danas obilježavamo 28. godina od formiranja ove jedinice. Jedinicu cu sačinjavali dobrovoljic, koji nisu imali pravo oružje nego su se koristili lovačkim oružjem. Kada je došlo do napada na Treštenicu, Manevarska se jedinica uključila u prvi bataljon odbrane. Formiranje ove jedinice dalo je veliki doprinos u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine,- kazao je Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.

U okviru Majskih dana otpora predviđeno je obilježavanje 02. maja – Dana formiranja Patriotske lige, 11. maja – Dana oslobođenja Vijenca, 16. maja – Dan donošenja odluke o proglašenju neposredne ratne opasnosti, 19. maja – početak odbrane od agresije na području opštine Banovići u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/04/IMG_0150.jpg” image_id=”7607″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/04/IMG_0152.jpg” image_id=”7608″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *