Tradicionalnim susretima antifašista na Srnici obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma

U organizaciji UABNOR-a Banovići i SABNOR-a TK na Srnici u MZ Treštenica održani su tradicionalni susreti antifašista. Legendarna Srnica i ove godine okupila je antifašiste iz nekoliko općina i gradova Tuzlanskog kantona, brojne delegacije iz javnog i političkog života, kao i predstavnike boračkih udruženja općine Banovići. Među gostima bila je i delegacija SABNOR-a Grada Kikinda (Srbija). Dvadeset sedmi poslijeratni susreti antifašista „Srnica 2023“ održani su pod pokroviteljstvom općine Banovići.

Obilježavanje ovog značajnog datuma iz historije Bosne i Hercegovine bila je prilika da se još jednom ukaže na svo zlo koje fašizam sa sobom nosi. Prisutnima su se obratili predsjednici UABNOR-a Banovići i SABNOR-a TK Petar Brkić i Zlatko Dukić te načelnik općine Banovići dr. Bego Gutić. Brkić je u svom izlaganju govorio o vrijednostima i značaju antifašističke borbe, dok je Dukić ukazao na potrebu obilježavanja ovakvih datuma  iz historije, posebno u kontekstu današnjeg vremena kada fašisti ponovo nadiru na našu zemlju i potiru vrijednosti i principe suvremenog, demokratskog svijeta. Prema riječima načelnika Gutića svi smo svjesni činjenice da su univerzalne vrijednosti antifašizma (sloboda, socijalna prava i jednakost) ugrožene i vrijeme je da se pošalje jasna poruka onima koji pokušavaju nekim novim oblicima fašizma da podijele građane, narode i državu Bosnu i Hercegovinu da u tome neće uspjeti. Još uvijek ima zdravih snaga, antifašista koji će ih spriječiti.

Povodom obilježavanja 82. godišnjice ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma na području općine Banovići položeno je cvijeće na sva spomen obilježja borcima NOR-a 1941-1945. godina i spomen obilježja borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina u gradu i Srnici.