U Banovićima broj zaposlenih raste kao i prosječno isplaćena neto plaća – pokazuju statistički podaci

U vrijeme kad se u Bosni i Hercegovini često bilježi pad novozaposlenih osoba, kao i pad prosječne neto plaće, svaki pozitvan podatak zabilježen u bilo kojoj opštini daje nadu za bolje sutra. Statistički podaci koje prikuplja i obrađuje Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine za mjesec oktobar 2018. godine su blago pozitivni što pokazuju i statistički podaci o broju zaposlenih u BiH koji je iznosio 813.205. U odnosu na prethodni mjesec on je veći 0,6%.

Podaci Porezne uprave FBiH u novembru 2018. godine bilježe 100.462 zaposlene osobe na području Tuzlanskog kantona  što je za 362 osoba manje nego u prethodnom mjesecu.

U Banovićima zabilježeno povećanja broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih

Konstantno pozitivni podaci u prethodnih nekoliko godina bilježe se u Banovićima. Ako posmatramo posljednje statističke podatke iz novembra 2018. prema podacima evidencije Biroa za zapošljavanje Banovići bilo je zaposlenih 5.853, a nezaposlenih 4.594, što Banoviće svrstava u manji broj općina/gradova u Tuzlanskom kantonu sa većim brojem zaposlenih od nezaposlenih. Posmatrano na godišnjem nivou u istom periodu 2017. godine u Banovićima je evidentirano 5.178 zaposlenih što pokazuje da je došlo do povećanja broja zaposlenih za 675 osoba.

Takođe je pozitivan podatak da je došlo do smanjenja broja nezaposlenih u istom periodu što pokazuju evidentirani podaci iz 2017. u kojoj je bilo 4.896 nezaposlenih. U odnosu na taj podatak u 2018. godini je došlo do smanjenja broja nezaposlenih za 302 osobe.

Posmatrano sa državnog nivoa u Banovićima su zabilježeni i pozitvni statistički podaci o prosječno isplaćenoj neto plaći po zaposlenom

Godišnji prosjek isplaćene neto plaće po zaposlenom u Bosni i Hercegovine u toku 2017. godine iznosio je 860 konvertibilnih maraka. Prosječna neto plaća po zaposlenom  isplaćena u Bosni i Hercegovini za mjesec septembar  2018. iznosila je 877 konvertibilnih maraka , što pokazuje nominalan rast za 4 %. U Banovićima je taj rast još bolji jer je prosječna neto isplaćena plaća po zaposlenom u mjesecu septembru 2018. iznosila 914 konvertibilnih maraka i veća je od prosjeka u BiH za 37 konvertibilnih maraka, pokazuju statistički podaci Agencije za statistiku BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *