U Banovićima obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe i Dan Zlatnih ljiljana (foto i video)

Deveti maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe i Dan Zlatnih ljiljana BiH u Banovićima je obilježen na prigodan način. U organizaciji Udruženja antifašista i boraca nardnooslobodilačkog rata, a pod pokroviteljstvom Općine, upriličena je svečana akademija te položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u gradu, kao i na spomen obilježja borcima NOR-a 1941.-1945. godina.

Akademija je bila prilika da se još jednom ukaže na historiski značaj 9. maja – posebno u kontekstu današnjeg vremena, imajući u vidu aktuelna dešavanja u našoj zemlji ali i svijetu. O značaju ovog datuma govorili su u svojim obraćanjima: Petar Brkić, predsjednik i Fehima Fajić, član Upravnog odbora UABNOR-a Banovići. Prisutnima se obratio i općinski načelnik dr. Bego Gutić, koji  je kazao da nam se fašizam dešava i u ovom, našem modernom dobu te da nove naraštaje moramo učiti poštovanju drugog i drugačijeg kako nam se ovo zlo ne bi ponovilo.

Svečanu akademiju u povodu 9. maja uveličali su svojim nastupom učenici MSŠ Banovići i OŠ Grivice. Ovaj datum se obilježava i kao Dan logoraša Bosne i Hercegovine.