U posjeti općini Banovići boravili predstavnici Centra za ekologiju i energiju BiH i njemačke organizacije FES International

U posjeti općini Banovići boravili su predstavnici Centra za ekologiju i energiju BiH (CEE) i njemačke organizacije FES International (Friedrich-Ebert-Stiftung-Dialogue  Southeast Europe). Sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem razgovarali su Denis Žiško koordinator programa za energetiku i klimatske promjene  BiH (CEE) i Selma Šehović, projektni menadžer FES-a, a tema razgovora bila je energetska tranzicija.

Predstavnici CEE-a i FES-a upoznali su načelnika Gutića sa svojim radom, aktivnostima koje realiziraju, te inicirali sastanak u cilju uspostavljanja kontakta i bolje suradnje sa općinom Banovići. Kako su istakli tokom razgovora, energetska tranzicija je razvojna šansa za lokalne zajednice i na nju ne treba gledati negativno. Banovići su zajedno sa Lukavcem i Živinicama uključeni u proces Pravedne tranzicije za regije uglja.

„Energetska tranzicija se ne može odvijate bez lokalnih zajednica“- kazao je načelnik Gutić, te dodao da su izgleda one više zainteresirane za ovu temu od viših nivoa vlasti. Upravo zbog toga lokalne zajednice sa razvijenim rudarskim sektorom trebaju biti prioritet na ovom putu, a trenutno ne postoji strategija njihovog razvoja.

Na održanom sastanku govorilo se i mogućnosti održavanja konferencije na temu: “Tranzicija u oblasti energije sa osvrtom na sektor rudarstva“, čiji domaćin bi upravo bili Banovići.