U posjeti Općini Banovići boravio ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić

U prvoj radnoj posjeti Općini Banovići, danas je boravio ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić. Razlog posjete je upoznavanje sa realnim stanjem u oblasti privrede, te sagledavanje mogućnosti za poboljšanje saradnje i stvaranje boljeg privrednog ambijenta u Banovićima.

Privredni potencijali Banovića su značajni, samo o njima treba voditi bolju brigu, otvoriti vrata privrednicima i omogućiti im uslove za brži i bolji razvoj, istaknuto je na sastanku.

Ministarstvo privrede ima značajne fondove kojima može pomoći lokalnim zajednicama, a podrška neće izostati ni Općini Banovići, u skladu sa zajedničkim interisima i mogućnostima.

Naglašeno je da je Rudnik najznačajniji inkubator privrednog razvoja za lokalnu zajednicu, ali veoma značajan i za Tuzlanski kanton, Federaciju BiH i cijelu državu, te da se privreda ne može zasnivati samo na Rudniku, moraju se razvijati i nove privredne djelatnosti od kojih zavise budžeti svih nivoa vlasti.

Stvoriti bolji poslovni ambijent

Pored rudarstva, razgovarano je i o drugim oblastima iz nadležnosti ovog ministarstva kao što su industrija, energetika i poduzetništvo. Općinski načelnik dr. Bego Gutić izrazio je zahvalnost za spremnost Ministarstva za bolju saradnju, te naglasio da će u narednom periodu posvetiti više pažnje ovom sektoru.

-„Planirant ćemo značajnija finansijska sredstva za privredu, u odnosu na prethodnu godinu, bit ćemo velika podrška privredi a posebno novim privrednim djelatnostima. Nastojat ćemo obezbijediti bolje uslove za razvoj u poslovnoj zoni „Sadnice“, kako bi investitorima stvorili povoljnije uslove za investiranje“, – kazao je načelnik Gutić.

Zakonskim propisima bit će posvećena posebna pažnja, kroz zakonsku regulativu moguće je značajno poboljšati poslovni ambijent, a u tom dijelu privrednici iz Banovića spremni su da daju svoj doprinos u cilju donošenja što kvalitetnijih zakonskih rješenja. Na sastanku je razgovarano i o značaju komunikacije sa privrednicima, posebno u dijelu koji se odnosi na dostupne fondove i programe na koje mogu aplicirati za ostvarivanje poticajnih sredstava.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Radna-posjeta-Ministra-privrede-TK-Opcini-Banovici.jpg” image_id=”9833″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Radna-posjeta-ministra-privrede-TK-Asmira-Hasica.jpg” image_id=”9832″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Radna-posjeta-Ministra-Opcini-Banovici.jpg” image_id=”9831″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *