U povodu Dana Općine održana promocija dvije knjige prof. dr. Enesa kujundžića (VIDEO I FOTO)

U povodu 10. septembra, Dana općine Banovići, večeras je u novoopremljenoj multimedijalnoj sali u Zgradi kulture, umjetnosti i informisanja u Banovićima održana promocija dvije knjige prof. dr. Enesa Kujundžića.

Promocija je održana u organizaciji JU “Javna biblioteka” Banovići i prisustvu ljubitelja pisane riječi.

Njegovanje kulture kroz posvećivanje posebne pažnje kulturnim vrijednostima, jedan je dugoročnih ciljeva lokalne zajednice.

-„Ovo se uklapa u naš generalni plan i program a to je da ćemo kulturi i drugim društvenim sadržajima posvetiti posebnu pažnju. Možemo se pohvaliti da smo pored ove manifestacije do sada imali još nekoliko kulturnih manifestacija i promocija knjiga ali ono što mi posebno imponuje jeste da smo na početku ove godine ponovo oživjeli književne susrete „Lejla Avdić“,- kazao je načelnik dr. Bego Gutić.

Predstavljene su knjige; “Sarajevski sahan između Beča i Stambola” i “Sevdah kao ogledalo života”.

U prvom djelu autor je u svome radu glavninu pažnje posvetio aščijskoj kulinarskoj tradiciji Sarajeva, u čijem gastronomskom naslijeđu nije teško prepoznati još uvijek žive tragove vremena kada su dvije velike imperije vladale ovim prostorom – osmanskoturska i austrougarska. Pri tome nije zanemarena ni vrsta naslijeđa kakva se njeguje i u drugim sredinama, nadajući se da će na taj način, barem u maloj mjeri, doprinijeti afirmaciji i popularizaciji tradicionalnog bh. kulinarstva i kao sve važnije turističko-privredne grane.

U drugom djelu autor je istakao kako su sevdah i sevdalinka – ogledalo duše, govorio je o razlozima za nastanak njegove knjige – kao obavezi da se sevdalinka i brojni tekstovi koji sežu daleko u prošlost sačuvaju od zaborava.