U proceduri usvajanje novog statuta lokalne zajednice

U organizaciji Komisije za izradu nacrta i prijedloga statuta lokalne zajednice održana je javna rasprava o Nacrtu statuta Općine Banovići.  U proceduru usvajanja novog statuta krenulo se zbog neophodnog usklađivanja sa zakonima i promjenama koje su se desile u periodu od 2008. godine kada je donesen aktuelni Statut. Učešće u javnoj raspravi uzeli su predstavnici javnih institucija, nevladinog sektora i svi zainteresovani građani koji su svoje primjedbe, pohvale i sugestije mogli pismeno ili usmeno dostaviti nadležnoj komisiji do dana održavanja rasprave.

Izmjene predviđene nacrtom usklađene su sa Zakon o pravobranilaštvu TK, Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, Zakon o principa lokalne samouprave FBiH i Izorni zakon u BiH.

Procedura donošenja novog statuta predviđa da se nakon usvajanja Nacrta održi javna rasprava o istom i sa uvrštenim pristiglim prijedlozima koji se ocijene korisnim dostavi u formi prijedloga Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Nacrtom statuta obrađene su zakonom predviđene oblasti koje se odnose na osnovna statusna obilježja lokalne zajednice, njeni organi upravljanja i međusobni odnosi, mjesne samouprave, javnost rada i druge oblasti.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Javna-rasprava-1.jpg” image_id=”6215″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Javna-rasprava-2.jpg” image_id=”6216″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Javna-rasprava-3.jpg” image_id=”6217″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *