U Sarajevu održana konferencija na temu „Akcija za energetsku tranziciju u BiH“ – učešće uzeo i načelnik Banovića dr. Bego Gutić

„Akcija za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“ bila je tema interaktivne diskusije održane u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koja je organizirana pod pokroviteljstvom švedskog predsjedavanja Vijećem Europske unije, zajedno sa Uredom EU u BiH i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP). Domaćin konferencije bio je višestranački Zeleni klub poslanika/zastupnika te je ista okupila poslanike, domaće političare i stručnjake iz javnog i privatnog sektora, kao i međunarodne predstavnike. Na konferenciji je učešće uzela i općina Banovići, odnosno općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Ovo je bila prilika da se razmotri dosadašnji napredak BiH u energetskoj tranziciji, i to kroz uspješne modele testirane u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, kojeg finansira Švedska a provodi UNDP u različitim dijelovima zemlje. Također, razgovaralo se i o tome kako u budućnosti više koristiti čistije izvore energije, uključujući njihovo finansiranje iz sredstava EU. Predstavnici Europske unije poslali su jasnu poruku da su energetska tranzicija i bolja životna sredina moguće i da će, s tim u vezi, nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i surađivati sa vlastima na uvođenju promjena.

Podsjećamo, općina Banovići je jedna od tri lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu (Banovići, Lukavac i Živinice) koje su uključene u proces „Pravedna tranzicija za regije uglja“. Naša Općina želi biti lider u tom procesu i već je poduzela određene mjere: sa Elektroprivredom BiH potpisan je ugovor o izgradnji fotonaponske stanice u Banovićima, privode se kraju aktivnosti na izgradnji regionalne međuopćinske deponije „Eko Sep“ Živinice, sprovode se mjere energetske efikasnosti u javnom i stambenom sektoru, a kroz projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje“ vrši se prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika.