Ulaganjem u poslovnu zonu do poboljšanja privrednih mogućnosti u Banovićima

Nakon što je usvojen Regulacioni plan „Poslovna zona – Sadnice“ i formirana radna grupa koja vrši normativno-pravne poslove vezane za istu, završena je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju komunalne infratsrukture u području poslovne zone, te pripremljeni dokumenti sa podsticajnim programima za buduće investitore.

Površina buduće poslovne zone od 24o.759 metara kvadratnih na području Banovići Sela predstavlja pogodno tlo za razvoj malih i srednjih preduzeća i dugoročno rješenje za sve poduzetnike i potencijalne investitore.

– Općina Banovići je opredjeljena da izgradnjom poslovne zone doprinese raznolikosti privrednih aktivnosti u Banovićima, te da zaštitni znak banovićke privrede ne bude isključivo Rudnik i buduća termolektrana, – kazao je načelnik Midhat Husić i dodao da će se programima podsticaja dati značaja  impuls za razvoj privrede i obezbjediti preduvjete za veći ekonomski rast i zapošljavanje.

Ulaganja u infrastrukturu prioritet su u 2019. godini

Poslovna zona Sadnice je mjesto koje će dugoročno riješiti potrebe poduzetnika za poslovnim prostorom i omogućiti im zajedničko korištenje infrastrukture kao i uspješno međusobno povezivanje. Tehnička dokumentacija za izgradnju putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture je spremna i dio poslova za njihovu izgradnju ugovoren. Ulaganjem u infrastrukturu poboljšat će se pristup poslovnoj zoni i poslovnim objektima, kao i kvalitet i atraktivnost buduće poslovne zone.

U poslovnoj zoni definisano je 46 parcela prosječne veličine od cca 2.200 metara kvadratnih, a parcelama koje svojom površinom i oblikom ne budu zadovoljavale realne potrebe investitora omogućit će se pridruživanje parcela.

Značajni poticaji u budućoj poslovnoj zoni

Poslovna zona je značajan instrument podsticaja i razvoja poduzetništva i opće privredno dobro koje će  stovriti bolje uslove za razvoj lokalnog područja i privlačenje investicija. U tom smjeru Općina Banovići djeluje strateški i intenzivno radi na pripremi programa poticaja u poslovnoj zoni.

Prijedlog o vraćanju dijela naknada koje su predviđene općinskim administrativnim taksama po osnovu uređenja i rente, ali tek nakon što investitor obezbijedi upotrebnu dozvolu,  usvojilo je Općinsko vijeće na 24. redovnoj sjednici održanoj krajem februara, a  kada je u pitanju ova oblast organ uprave priprema program podsticaja u oblasti poduzetništva koji će se odnositi na sve poduzetnike sa područja opštine Banovići, a samim tim i buduće investitore u poslovnoj zoni.

Ovakve i slične podsticajne mjere će stvoriti bolje uslove u oblasti poduzetništva i bit će u fokusu rada lokalne uprave u narednom periodu.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”4″ column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/02/Poslovna-zona-SADNICE-4-150×150.jpg” image_id=”4805|thumbnail” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/02/Poslovna-zona-SADNICE-3-150×150.jpg” image_id=”4804|thumbnail” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/02/Poslovna-zona-SADNICE-2-150×150.jpg” image_id=”4803|thumbnail” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/02/Poslovna-zona-SADNICE-1-150×150.jpg” image_id=”4802|thumbnail” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *