Uplaćena podsticajna sredstva za 175 samostalnih poduzetnika

Bespovratna finansijska sredstva, koja su dodjeljena samostalnim poduzetnicima kao pomoć u pevazilaženju krize nastale zbog pandemije kroronavirusa, uplaćena su danas na račune 175 lica. Sredstva u iznosu od 77 hiljada konvertibilnih maraka dodijeljena su na osnovu drugog javnog poziva za ove namjene.

-“U periodu od početka pandemije koronavirusa našim samostalnim poduzetnicima, obrtnicima, trgovcima i drugim kategorijama, kojima je bio zabranjen rad za vrijeme vanrednog stanja, dodijelili smo ukupno 150 hiljada konvertibilnih maraka. Nadam se da smo ovim sredstvima pružili značajnu podršku ovim kategorijama i pomogli u sanaciji štete, ali i spriječili otpuštanje radne snage, te tako sačuvali radna mjesta”, kazao je načelnik Midhat Husić.

Dvije su kategorije korisnika ovih sredstava i to u prvoj kategoji je pet korisnika kojima su dodijeljena sredstva u iznosu od po hiljadu KM, a u drugoj kategoriji je 170 korisnika kojima su dodijeljena sredstva u iznosu od po 423 KM.

Preko 300 hiljade KM za poljoprivredu i poduzetništvo

Zaključno sa oktobrom 2020. godine iz općinskog budžeta je isplaćeno preko 300 hiljada KM poduzetnicima i poljoprivrednicima po osnovu različitih projekata. Samo za prvih šest mjeseci registrovano je četrnaest djelatnosti, koje su sufinansirane sa 1000 ili 500 KM po osnovu obezbjeđenog podsticaja za fizička lica koji se odluče na registraciju obrta, ugostiteljstvo, trgovine ili društva ograničene odgovornosti. Podsticaj za proizvodnju mlijeka planiran je u iznosu od 40 hiljada KM i uspješno realizovan za prva tri kvartala. Takođe uredno je realizovan podsticaj za pretvorbu iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište, realizovani su programi proljetne sjetve  kukuriza i graha, programi dodjela plastenika, kao i projekat podsticaja mladih poduzetnika u okviru YEP inkubator poslovnih ideja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *